Софийска филхармония МЕГАБОРД

Целувката на Брежнев и Хонекер в изложба у нас

Барбара Клем запечатва някои от емблематичните моменти от историята на Германия преди и след 1989 г.

Братската целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер по случай 30-годишнината на ГДР, Източен Берлин, 1979 г. Снимка: Барбара Клем - Целувката на Брежнев и Хонекер в изложба у нас

Братската целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер по случай 30-годишнината на ГДР, Източен Берлин, 1979 г. Снимка: Барбара Клем

Изложба с фотографии на Барбара Клем, фотографката, уловила целувката в уста между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, ще бъде представена в Софийската градска галерия. Експозицията „Барбара Клем. Светлина и тъмнина“ ще бъде открита на 20 септември от 18 ч.

Клем се нарежда сред най-изявените хроникьорки на съвременна Германия. Гостуващата изложба представя над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия. Клем запечатва едни от най-емблематичните кадри на нашето време: освен братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и на ГДР Ерих Хонекер, също моменти от пребиваването във властта и на съвременни германски политици, като Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Анди Уорхол във Франкфурт на Майн, 1981 г. Снимка: Барбара Клем

Особено впечатляващи са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. Снимките от падането на Берлинската стена са драматична кулминация на този разказ. Хронологията започва с по-ранните снимки на Клем, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес.

По време на дългогодишната си работа в националния всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ – първо на свободна практика като фотожурналист, а после като един от най-ценените фотографи на изданието, Клем снима за ресори изкуство, култура и политика. В изложбата в Градската галерия са подредени фотографии не само от политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, кадри от демонстрации и протести, свидетелства за живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства.

Клаудия Шифър и Карл Лагерфелд (на преден план) в Музея на модерното изкуство във Франкфурт на Майн, 1994 г. Снимка: Барбара Клем

Обхващайки четиридесет години, творбите на Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в иконични на съвременната история, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения. Фотографският ù подход съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската журналистическа фотография.

Фотографиите на Барбара Клем са много повече от репортажни снимки, които отразяват събитията от деня. Нейният усет за същественото в дадено събитие ù позволява да хване моменти, които разказват много повече от това, което се вижда на кадрите. Тези снимки са „кондензиран израз на едно действие“, както казва Клем, а оттам и синтезирана представа за историята.

Йозеф Бойс в Берлин, 1982 г. Снимка: Барбара Клем

Изложбата „Барбара Клем. Светлина и тъмнина“ може да бъде разгледана в Градската галерия до 22 октомври. Посетителите може не само да разгледат свидетелствата ù за историята на Германия, но и да се включат в безплатни турове в изложбата, водени от Жени Дечева. Обиколките ще се провеждат в съботните дни на 30 септември, на 7 и на 14 октомври, началото е в 15 ч., продължителността – 1 час.

Откриването на изложбата ще се състои в присъствието на куратора Матиас Флюге. Експозицията е на ifa (Институт за външни отношения) и ще бъде представена в Софийската градска художествена галерия в партньорство с Гьоте-институт България.

Ангела Меркел и Рето Франсиони в Германска фондова борса, Франкфурт на Майн, 2008 г. Снимка: Барбара Клем

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg