Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Цената за главата на Салман Рушди вдигната с $600 хил.

Новата сума предложена от 40 държавни ирански медии

Салман Рушди бе принуден да прекара години в криене и под полицейска закрила след фетвата срещу него, издадена през 1989 г. - Цената за главата на Салман Рушди вдигната с $600 хил.

Салман Рушди бе принуден да прекара години в криене и под полицейска закрила след фетвата срещу него, издадена през 1989 г.

Четиридесет държавни ирански медии предлагат съвместно нови 600 000 долара награда за смъртта на британския писател от индийски произход Салман Рушди, съобщава държавната Агенция „Фар нюз“. Агенцията, която е свързана с Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК), е била сред най-големите дарители – с 1 милиард риала или близо $30 000.

Съобщението съвпада с датата, на която аятолах Рухолах Хомейни, основателят на ислямската република, издаде фетва (религиозен декрет) срещу Рушди, съобщава Агенцията. Хомейни, първият върховен лидер на Иран, издаде фетвата по обвинения в богохулство в романа „Сатанински строфи“ на 15 февруари, 1989 г. Аятолахът призова за смъртта на автора на книгата, заедно с „всеки замесен в нейното публикуване“.

Хитоши Игараши, японският преводач на „Сатанински строфи“, бе заклан в кабинета си в университета Цукуба, италианският преводач Еторе Каприоло оцеля, след като бе намушкан с нож в апартамента си в Милано, а норвежкият издател на романа бе убит с три куршума пред дома си в Осло. Междувременно Рушди бе поставен под полицейска защита от британското правителство и прекара много години в криене.

Преди време бившият ирански президент Мохамед Хатами заяви, че заплахата срещу Рушди е „приключила през 1998 г.“, но фетвата никога не е била отменена официално. През 2005 г. наследникът на Хомейни – аятолах Хаменей, каза, че фетвата продължава да е в сила.

С допълнителното дарение вече имаме най-големият организиран опит за убийството Рушди, от издаването на фетвата срещу него.

Миналата година ислямската република отмени участието си на Франкфуртския панаир на книгата, след като бе обявено участието на Рушди като лектор. Иран призова и други ислямски страни да бойкотират панаира.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90