Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ценните платна на един български търговец, непознат като колекционер

На сбирката му досега са се възхищавали само наследниците му, преселили се в Германия

Пейзаж на Никола Танев. Снимка: СБХ - Ценните платна на един български търговец, непознат като колекционер

Пейзаж на Никола Танев. Снимка: СБХ

Непозната колекция с творби на български стари майстори ще бъде представена за пръв път пред родната публика. Над 150 произведения – живопис, рисунка и графика – представят българското изкуство от първата половина и средата на ХХ в. през погледа на майстори на пейзажа като Никола Танев, Борис Денев, Константин Щъркелов и много други. От утре изложбата „Колекция „Иван Бояджиев“ – откритието“ може да бъде разгледана в галерията на Съюза на българските художници на „Шипка 6“, зала 2А.

Както подсказва заглавието на експозицията, представените творби идват от художествената сбирка на колекционера Иван Бояджиев (1888 –1972). Името му до този момент остава неизвестно дори на специалистите, а на сбирката му с изкуство се възхищават само наследниците му, преселили се в Германия.

Пасторален пейзаж на Борис Денев. Снимка: СБХ

Бояджиев е сред най-големите търговци в областта на външната търговия в началото на ХХ в. в България. Неговата дейност като колекционер и меценат се свързва с дейността на прочутата за времето си „Галерия на 6-те“, открита през 1927 г. в помещение на неговия магазин на ул. „Търговска“ 2 в София.

Колекцията на Бояджиев ще бъде представена в своята цялост. Значително присъствие в нея имат големите български пейзажисти Никола Танев и Борис Денев, изтъкнатият маринист Александър Мутафов, и други майстори на родния пейзаж като Константин Щъркелов, Иван Христов, Петър Морозов, Марио Жеков, Здравко Александров и др. Сред тях са и имената на големи живописци като Дечко Узунов, Иван Пенков, Константин Трингов, Бинка Златарева, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов и др.

Морски пейзаж от Александър Мутафов. Снимка: СБХ

Колекцията има изключителната съдба да остане съхранена през годините и запазването на нейната цялост ѝ придава уникална стойност, изтъква кураторката на изложбата Анелия Николаева. Отражение на времето с характерните му социално-културни специфики, сбирката поставя и нов фокус върху разговора за колекционирането и меценатството в България и ролята им за развитието на изкуствата.

Експозицията се осъществява от Галерия „Роял“ в партньорство със Съюза на българските художници. Може да се разгледа на „Шипка 6“ до 28 март.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg