Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Център „Помпиду“ иска българско съвременно изкуство в колекцията си

Музеят за модерно изкуство в Париж подновява проект за дарени български произведения

Център „Помпиду“ в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Център „Помпиду“ иска българско съвременно изкуство в колекцията си

Център „Помпиду“ в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Център „Жорж Помпиду“ в Париж подновява проекта за създаване и даряване на съвременно българско изкуство за колекцията си, обявиха от Фондация „Българско изкуство и култура“. Музеят за модерно изкуство във френската столица има интерес да продължи вече започнатия проект до неговото успешно завършване, се казва в изявление, изпратено до медиите.

Проектът за дарение на колекция от съвременно българско изкуство за фонда на Националния музей за модерно и съвременно изкуство на Франция бе обявен през 2018 г., но претърпя принудителна пауза от две години, наложена заради усложненията около пандемията и смяната на директора. Сега новият глава на институцията Ксавие Ре ще пристигне в София на 15 февруари. Директорът и екипът му ще се запознаят с подновените дейности по изкуствоведското проучване, а на 15 февруари Ре ще бъде в Балната зала на Националната художествена галерия в Дровеца за лекция на тема „Музеят на изкуството днес: колекции, финансиране и развитие на публики“. Началото е в 18,30 ч.

Към момента интерес за френския център представляват над 20 произведения от петнадесетина автори. След крайната селекция ще последва процедура, която включва представяне пред двете отговорни комисии в Център „Помпиду“ – Научна комисия и Комисия по придобиванията.

Изборът се основава на художествените достойнства на творбите, но и на критерии като например: художниците да са получили признание в България и в чужбина, то да е потвърдено от биографиите им чрез изложби в институции, с каталози, есета и изкуствоведски изследвания. Произведенията следва да са налични за придобиване – от автора, частна галерия или колекционер, но не и от обществени музеи и колекции, гласят правилата на Центъра.

С изключение на произведения на Кристо и Жан Клод, от които особено през последните години Музеят придоби впечатляваща колекция, единствените произведения от български художници, които „Помпиду“ дотук притежава, са две видеоработи на Красимир Терзиев, откупени през 2009 г. и една серия рисунки от Недко Солаков, дарена от френска частна колекция през 2012. г.

Двигател на инициативата за обмен на изкуство от българска страна е създадената специално за целта Фондация „Българско изкуство и култура“, ръководена от изкуствоведката Десислава Димова. Тя и кураторът, отговорен за проекта от френска страна Никола Лиучи-Гутников, се консултират с други български експерти и правят първоначална селекция от произведения на български автори, които представляват интерес за придобиване от Центъра. В момента същият българо-френски екип осъществява преглед на селекцията и добавя още автори преди финалния подбор.

Проектът е кауза за цялата съвременна българска художествена сцена, смятат от „Българско изкуство и култура“. Присъствието на българско изкуство в колекция на един от най-влиятелните международни музеи е неговият шанс да заеме мястото си в историческия наратив на европейското изкуство и да има по-голяма видимост на световно ниво.

„Интересът днес на институция от такъв мащаб към съвременното българско изкуство е доказателство за неговото качество и мястото му в европейската история, нещо в което често ние самите се съмняваме – казва Десислава Димова. – Проектът е шанс да застанем зад българското изкуство като общност.

В България няма традиция за даряване на български творби за музеи, независимо дали те са български или чуждестранни. Надяваме се дарението за „Помпиду“ да даде самочувствие на българските меценати, че те могат да са ефективни и осъзнати участници в популяризирането на българското съвременно изкуство по света. Мисля също, че успяваме да дадем пример на българските институции, че е възможно да се изграждат работещи отношения с международни музеи в полза на българското изкуство. Процесът на работа с „Помпиду“ пък ни позволи да видим как изглежда българското изкуство отвън и как да го поставим в диалог.“

Центърът „Помпиду“ има най-голямата колекция на световно модерно и съвременно изкуство в Европа. Той е сред трите най-важни световни музея в тази област наред с „Тейт Модърн“ в Лондон и Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк, посещаван е от 1,5 млн. души годишно.

При постъпването си в колекцията на „Помпиду“ дарението от България ще се представи с посветена специално на него изложба в залите на Центъра в Париж, ще бъде издаден и каталог.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg