Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Центърът на Виена застрашен от 66-метров небостъргач

ЮНЕСКО постави статута на културния обект в опасност

Карета пред двореца „Хофбург“, една от най-красивите сгради в историческия център на Виена. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Центърът на Виена застрашен от 66-метров небостъргач

Карета пред двореца „Хофбург“, една от най-красивите сгради в историческия център на Виена. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заблуда е, че само в България строителните абсурди застрашават културното наследство. Оказва се, че е заплашен и центърът на Виена – който със своите барокови сгради, паметници и градини бе поставен в списъка на ЮНЕСКО с обекти в опасност. Според организацията, настоящият статут на световно културно наследство е поставен в риск от нов строителен проект за висока сграда. Плановете са тя да се простира на 6500 квадратни метра непосредствено до южната част на прочутия „Щадпарк“ от XIX в., разказва „Гардиън“.

66-метровата кула небостъргач се предполага да включва огромен хотел, луксозни частни апартаменти, фитнес и спортни съоръжения, конферентни зали и дори огромна покрита зала за кънки. Плановете включват още открити зони, отворени за публични посещения, които според градската управа ще подобрят архитектурата в района, придавайки ѝ „атрактивен и модерен“ вид.

Проектът, чиято първа копка е планирана за 2019 г., ще „подчертае Виена като столица на музиката“, се посочва в изявление на управляващата коалиция между социалдемократи и зелени.

Но Комитетът за световно наследство изтъкна като проблем височината на кулата. Първоначално бе планирано тя да е 75 метра, но след протести бе сведена до 66,3 метра. След среща в Полша от организацията заявиха, че проектът „не спазва изцяло предходни решения на комитета, особено по отношение на височината на новите строежи, което ще окаже неблагоприятно влияние на изключителната стойност на обекта“.

Според ЮНЕСКО, ограничението във височината на всяка сграда в градския център трябва да е 43 метра.

Но управляващата коалиция спори, че други следвоенни сгради в района са или по-високи, или сходни по размер с предложената кула. Градските власти настояват, че са решени да запазят центъра като признато световно културно наследство – статутът от ЮНЕСКО е от 2001 г. Виена има време до февруари да убеди комисията да смекчи изискванията си.

Местните жители обаче също са против проекта и се притесняват, че статутът на центъра на града ще бъде изгубен – а това ще подейства като покана за още високо строителство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg