Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Централата на НАСА ще носи името на първата чернокожа жена инженер в агенцията

Приносът на Мери Джаксън за първите космически полети на агенцията вдъхновява книгата и филма „Скрити числа“

Мери Джаксън (1921-2005). Снимка: НАСА - Централата на НАСА ще носи името на първата чернокожа жена инженер в агенцията

Мери Джаксън (1921-2005). Снимка: НАСА

НАСА ще даде име на централното си управление във Вашингтон на Мери Джаксън – първата чернокожа жена инженер, служител на агенцията, която вдъхновява историята в книгата и филма „Скрити числа“.

„Мери Джаксън бе част от група много важни жени, които помогнаха на НАСА да успее в пращането на американски астронавти в Космоса – казва в изявление Джим Брайденстин, администратор на космическата агенция. – Мери никога не приемаше статуквото, тя помогна за преодоляването на много бариери и отвори възможности в полето на инженерството и технологиите за афроамериканци и жени.

Новината идва насред подновената тема за расовото неравенство, придобила нова актуалност покай смъртта на Джордж Флойд – 46-годишен чернокож мъж, който бе задушен при ареста си от полицай в края на май в САЩ. Убийството му, както и случаят на Бреона Тейлър, застреляна от полицаи, претърсващи дома ѝ през март тази година, предизвикаха национална вълна на протести срещу полицейското насилие, които отекнаха и в Европа.

Джаксън започва кариерата си в НАСА в изследователския център „Лангли“ в родния ѝ град Хемптън, Вирджиния. Математик и космически инженер по образование, Джаксън оглавява програми в американската агенция, целящи да подпомогнат реализацията на жени в НАСА. През 1958 г. се превръща в първата чернокожа жена инженер в агенцията. Анализира данните от експериментите във „въздушния тунел“ (използван, за да се пресъздаде и изследва движението на даден обект във въздуха), както и полетите на истински самолети. Целта ѝ е да разбере в детайли въздушния поток, как се влияе от гравитацията и други природни сили, за да подобри самолетите, които използва САЩ.

През 1985 г. Мери Джаксън се пенсионира от НАСА. Почива през 2005 г. на 83-годишна възраст. През 2019 г. посмъртно получава златен медал от президента Доналд Тръмп, който поделя с колежките си Катрин Джонсън, Дороти Воган и Кристин Дарден.

Всички те са герои на книгата „Скрити числа“, която през 2016 г. е адаптирана за голям екран. Ролята на Джаксън е поверена на Джанел Монае, участват още Тараджи Хенсън и Октавия Спенсър. Продукцията се фокусира върху приноса на чернокожите жени за първите космически полети.

„Без да са повече скрити, ще продължим да признаваме приноса на жените, афроамериканците и хората от всякакъв произход, които са помогнали на НАСА да изгради успешната си история“, добавя Брайденстин.

Централата на НАСА „Мери Джаксън“ се намира на вашингтонската ул. „Скрити числа“.

Централата на НАСА в американската столица Вашингтон. Снимка: НАСА

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах