Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цензура ли е блокирането на Доналд Тръмп в Туитър?

„Туитър отива все по-далеч и по-далеч в ограничаването на свободата на словото. И ето че днес в координация с демократите и радикалните леви Туитър премахна моя акаунт от тяхната мрежа, за да заставят мен и вас да мълчим", заяви Тръмп чрез акаунта на Белия дом в социалната мрежа. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Цензура ли е блокирането на Доналд Тръмп в Туитър?

„Туитър отива все по-далеч и по-далеч в ограничаването на свободата на словото. И ето че днес в координация с демократите и радикалните леви Туитър премахна моя акаунт от тяхната мрежа, за да заставят мен и вас да мълчим", заяви Тръмп чрез акаунта на Белия дом в социалната мрежа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туитър изтри акаунта на американския президент Доналд Тръмп, което породи разгорещен дебат в социалните мрежи – може ли да се нарече цензура, когато подобно ограничение се случва в частна социална мрежа, или цензура е само, когато подобен контрол е налаган от държавни органи… Но как стои въпросът, когато президентът на най-могъщата държава в света използва свободата на изразяване, за да налага спорни тези, използва реч на омразата и призивите му може да се определят като обществено опасни? 

Казусът провокира реакции и в родните социлни мрежи. В дебат по темата във Фейсбук журналистката Миролюба Бенатова заявява, че изтриването на Тръмп от Туитър е цензура:

„Ако вреди, нека да бъде разследван. Но превантивно изключване и лишаване от възможност за изява, е много опасно“.

„Формалното определение за цензура вече не е валидно. Не е житейски издържано да го свързваме само с видимата, официална власт. Силата на социалните мрежи отдавна ги е превърнало във власт. Власт, през която минават много интереси. Досега безпрепятствено. И платено. Затова да спреш Тръмп, когато е политически сам, е доста лош вкус“.

Проф. Александър Кьосев смята, че казусът е от юридическо естество. По думите му, в случая терминът „цензура“ не е подходящ, защото означава натиск от страна на държавата, биля тя във формата на република, монархия, демокрация или някаква друга, върху свободата на словото на граждани и организации.

 „Ако една корпорация в рамките на своите корпоративни правила реши да направи подобно нещо, това не е цензура, защото никой не е казал, че корпорацията няма право на това – коментира Кьосев пред „Площад Славейков“. – Тук има неразрешен казус – социалните мрежи възникнаха и започнаха да играят особена роля, те са половин публично пространство, половин частно пространство. И в своята публична част това, което направи Туитър, може да изглежда като забрана или цензура, но това си е корпоративна политика. Те не правят нещо противозаконно. Законът не е регулирал социалните мрежи така, че да осигури правата на гражданите в тях и следователно Туитър има право да постъпва, както сметне за нужно. Хората могат да го наричат както искат, Тръмп може да го нарича както иска… самият Тръмп опроверга, че това е цензура, заявявайки, че ще създаде собствена социална мрежа и там ще говори каквото иска.“ 

„Медиите също имат корпоративна политика. Браненето на правата на изразяване е срещу посегателства от страна на държавата. Ако една телевизия или вестник спре нещо, това не е цензура, това е редакционна политика“, коментира проф. Кьосев.

Журналистът Иван Бакалов смята, че социалните мрежи са платформи за свободно общуване и всеки потребител е свобовен да пише, каквото реши.

„Цензура ли е това, че Фейсбук и Туитър затвориха акаунта на Тръмп? Понеже Тръмп е луд и дразнител за много хора, те злорадстват – коментира Бакалов във Фейсбук. – Само че духът на цензурата вече е изпуснат от бутилката, да не се обърне срещу тях утре.

Аргументът, че това били частни компании и те си решават, не е никакво оправдание. Фейсбук и Туитър не са частни вестници, не са „Ню Йорк Таймс“ или „Файненшъл Таймс“ да публикуват или да не публикуват избрани автори. Създали са платформи за свободно общуване, всеки потребител да е свободен да пише каквото реши. Тоест – не трябва да налагат редакцонна политика на съдържанието. Защото така се превръщат в най-големите манипулатори и цензори, по-големи от правителства.

Някой ще възрази, че тяхната услуга има правила за ползване – потребителят да не призовава към насилие, да не заплашва, реч на омразата и т. н. И въпросът е дали Тръмп призовава към насилие, или това е политическа интерпретация на неговите противници? Дали трябва да бъде цензуриран, като казва, че изборите са манипулирани? Може да не е прав, но това няма да го решават Фейсбук и Туитър, а съдът.

Всъщност тяхната скрита цензура тече в пълен ход за всички потребители – всеки може да се убеди, като разгледа как Фейсбук разпространява някои линкове и някои статуси и как други. Това даже не го правят хора, а програмата избира по някакви алгоритми и думи.“

Издателят Манол Пейков също смята, че закриването на акаунта на Доналд Тръмп в Туитър е цензура, но е на мнение, че това отдавна е трябвало да бъде направено – не сега, когато президентът си отива от властта.

„Това е цензура в най-хубавия смисъл на тази дума – ако тази дума въобще има хубав смисъл – коментира Пейков пред „Площад Славейков“. – Това не е „цензура“ в смисъла на държавата, която забранява на свои граждани да изразяват мнения или мисли, а в смисъла да се забрани на един човек да говори. Това, което се случи с профила на Доналд Тръмп в социалните мрежи, трябваше да стане отдавна, примерно преди година и половина трябваше да се забрани еднозначно неговото присъствие, защото той е опасен. В случая става дума за една частна компания, която има право да ограничава достъп на всеки и никой не може да ѝ се меси.

Ако вие издавате вестник „Площад Славейков“ и някой иска да използва този вестник, за да заплаши някого със смърт, да разпространява фалшива информация, която заплашва здравето и сигурността на хората, вие ще му наложите ли цензура? Ще му наложите, разбира се, освен ако не сте камикадзета.

Въпросът е, че Туитър не го направи, когато трябваше, още когато Тръмп беше президент – може би от страх от неговото влияние. Неговите изяви в социалните мрежи са абсолютно безумие, абсолютно неинформирани, фалшиви новини, послания, които водят до насилие, до опасност до човешкия живот – самоинжектирането с белина, например. Всяка компания, която се занимава с разпространение на новини, би постъпила като Туитър, това е най-разумният и социално отговорен начин.“ 

Манол Пейков подчерта, че свободата на словото също има граници:

„Поощряването и подстрекаването към фашистки и комунистически идеи е открито забранено в почти целия западен свят. В случая имаме човек, който абсолютно преднамерено разпространява идеи, които са обществено опасни, могат да предизвикат гражданска война, насилие, водят до кръвопролитие… Преди броени дни един полицай беше пребит до смърт в Капитолия с пожарогасител! Единствената причина срещу тази разюздана тълпа в Капитолия да не бъде упражнено насилие от страна на полицията беше това, че това са привърженици на все още действащия президент. Сравнете го с това, което се случваше по време на движението Black Lives Matter, където държавата, полицията и националната гвардия упражниха жестоко насилие върху масите. Разбира се, че трябваше да му бъде затворена устата – Доналд Тръмп е един безкрайно безотговорен човек, а е на пост, който е значим не само от гледна точка на американската държава, а и на световния ред. Ако аз управлявах Туитър, отдавна щях да му дръпна шалтера. Разбира се, в случая играят и други фактори – приходите на компанията, положението ѝ на пазара, защото тя се търгува на борсата… Но за мен правилното и социално отговорно поведение от страна на Туитър е да му закрие профила.“  

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg