POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цензурираха паметник на Винсент ван Гог в Лондон

Причината: навява асоциации за дрога и насилие

Цензурираната статуя на Ван Гог. Снимка: Антъни Паджет - Цензурираха паметник на Винсент ван Гог в Лондон

Цензурираната статуя на Ван Гог. Снимка: Антъни Паджет

Паметник на Ван Гог в лондонския квартал Брикстън претърпя промени, за да се избегнат възможни асоциации с престъпната култура. Оригиналната скулптура трябваше да бъде поставена върху основа с предмети, характеризиращи живота на художника – но част от тях отпадат след несъгласие на общината да бъдат включени в композицията, пише „Арт Нюзпейпър“.

Между изображенията на тубички с боя има лула, бръснарски нож (смята се, че именно с такъв тип нож художникът си е отрязал ухото) и револвер (подобен на онзи, с който се е самоубил). Артистичната идея на тези обекти е да се подчертае паралелното съществуване на креативност и разрушение в личността на художника.

„Неподходящите“ за общинската власт символи в статуята. Снимка: Антъни Паджет

Скулптурата – дело на Антъни Паджет, артист от Ланкашър, ще бъде поставена и на други места, където художникът е работил – в Белгия, във Великобритания – в градовете Раймсгейт и Айлуърт, в Холандия и Франция. Само в Лондон обектите, характеризиращи творческия път на Ван Гог, се оказват проблемни.

Поканен на неформален разговор в Общината, Паджет обсъжда с местните власти дали лулата, бръсначът и револверът предават грешни послания и се свързват автоматично с употребата на дрога, насилие и престъпления, извършени с хладно или огнестрелно оръжие. Властите не му забраняват директно да включи предметите в композицията си, но му внушават, че ще е много по-добре, ако не са там. Паджет се съгласява на условията и получава разрешение от Общината да постави статуята си за най-малко 15 години.

Миналия петък произведението е инсталирано на алеята на Ван Гог, пешеходна зона близо до „Хакфорд роуд“ 87, където художникът е живял известно време под наем. От първоначалната композиция е останал портретът на художника, книга и един слънчоглед.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90