Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Церемония в САЩ за връщането в Ирак на откраднатата плочка с Епоса за Гилгамеш

Голяма победа над онези, които осакатяват наследството, за да финансират насилието и тероризма, коментират от ЮНЕСКО

Фрагмент от акадска плочка с описание на Потопа в Епоса за Гилгамеш. Снимка: Британски музей - Церемония в САЩ за връщането в Ирак на откраднатата плочка с Епоса за Гилгамеш

Фрагмент от акадска плочка с описание на Потопа в Епоса за Гилгамеш. Снимка: Британски музей

Глинена плочка с част от „Епоса за Гилгамеш“ ще бъде официално върната на Ирак. Американското правителство ще предаде 3600-годишния артефакт в четвъртък, 23 септември. Церемонията ще се състои в института „Смитсониън“ във Вашингтон.

Плочката съдържа откъс от шумерския „Епос за Гилгамеш“, един от най-древните текстове, познати на човечеството. Тя е била е открадната от музей в Ирак през 1991 г. и през 2007 г. по нелегален път се появява в САЩ, отбелязва ЮНЕСКО. През 2019 г. Министерство на правосъдието го иззема от музей на библейските артефакти на „Hobby Lobby“, американска компания за търговия на дребно.

„Тази изключителна реституция е голяма победа над онези, които осакатяват наследството и след това го пренасят нелегално, за да финансират насилието и тероризма – коментира Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, поканена да говори и на церемонията в четвъртък. – Връщайки тези незаконно придобити обекти, властите в САЩ и Ирак позволяват на хората в Ирак да възтановят страница от тяхната история.“

В края на месец юли тази година САЩ потвърдиха, че ще върнат на Ирак 17 хил. артефакта, много от които са на около 4 хиляди години. Повечето са изнесени по време на войната в Ирак през 2003 г., довели до падането на режима на Саддам Хюсеин и неговата смърт.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: СЕДЕМНАЙСЕТ ХИЛЯДИ АРТЕФАКТА ВРЪЩА САЩ НА ИРАК

Музеят на Библията на „Hobby Lobby“ е основан по идея на Стийв Грийн, милиардер и президент на компанията. През 2017 г. фирмата плаща глоба от 3 млн. долара, наложена за фалшифицирането и нелегалния трафик на древни иракски артефакти. Тогава Грийн коментира, че компанията „е трябвало да упражни повече контрол и да се усъмни в начина, по който са били придобити тези ценности“.

По думите на директора на ЮНЕСКО, връщането на всички артефакти, и на глинената плоча в частност, е „значима победа срещу нелегалния трафик на културни обекти“, защото предлагането на древни предмети на черния пазар е „ключов източник на финансиране за терористичните групи и други криминални организации“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах