Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цигулар с Грами свири безплатно в американско метро

Джошуа Бел и неговият 300-годишен Страдивариус събраха 1000 зрители

Джошуа Бел свири в продължение на 30 минути произведения на Бах и Менделсон. - Цигулар с Грами свири безплатно в американско метро

Джошуа Бел свири в продължение на 30 минути произведения на Бах и Менделсон.

Един от най-добрите съвременни цигулари и носител на Грами изнесе във вторник безплатен концерт в метрото на американската столица Вашингтон. 46-годишният Джошуа Бел, който свири на 300-годишен „Стардивариус”, се подлага на такъв социален експеримент за втори път. Преди 7 години заедно с в. „Уошингтън поуст” виртуозът проведе експеримент – появи се с цигулката си инкогнито в метрото и беше разпознат само от една жена, а едва 27 човека спряха да го слушат, макар че покрай него минаха над две хиляди души.

Този път Джошуа Бел излезе на метростанция „Юнион” с девет свои ученици от фондацията National Young Arts. Те нарекоха концерта си In case you missed it (В случай, че сте го пропуснали) и го обявиха предварително на страниците на „Уошингтън поуст”. Концертът продължи 30 минути и събра около хиляда зрители, плюс камерите на 7 новинарски тв канала. Бел и учениците му изпълниха произведения на Бах и Менделсон.

„Основната идея на този трик е да покажем, че музиката има нужда от активни слушатели, защото те са хората, за които се прави всичко това. Мисля, че сега ни се получи дори по-добре, отколкото можех да си представя”, коментира Бел.

В очакване на концерта на метростанция „Юнион” във вашингтонското метро.

В очакване на концерта на метростанция „Юнион” във вашингтонското метро.

Около 1000 души се събраха да чуят концерта In case you missed it.

Около 1000 души се събраха да чуят концерта In case you missed it.

Цигуларят свири инкогнито през 2007 г. в метрото. Тогава Бел беше разпознат само от една жена.

Цигуларят свири инкогнито през 2007 г. в метрото. Тогава Бел беше разпознат само от една жена.

Вижте изпълнението на виртуоза във вторник:

http://youtu.be/_28rNnjhor8

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Bookshop 728×90