POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цигулар свири, докато оперират мозъка му (видео)

Роджър Фриш от филхармонията в Минесота се подложил на интервенцията, за да се излекува от Паркинсон

Цигуларят Роджър Фриш по време на операцията. - Цигулар свири, докато оперират мозъка му (видео)

Цигуларят Роджър Фриш по време на операцията.

Мозъчната операция е изпълнение за виртуози в хирургията. Но да си абсолютно буден, докато докторите свещенодействат в мозъка ти, направо не е за вярване. Затова нека ръкопляскаме, изправени на крака, на Роджър Фриш от филхармонията в Минесота! Той не само че е бил наясно с това кога електродите достигат до зрителния му нерв, но е свирил на цигулка по време на операцията, разказва онлайн изданието Ifl Sience.

Интервенцията на Фриш е имала за цел да го излекува от Паркинсон. Това се е случило чрез дълбока мозъчна стимулация с помощта на електроди, които се поставят в мозъка и изпращат сигнали през определена честота. Все още не е абсолютно ясно защо това помага при едни пациенти, а при други влошава състоянието им, пише медията. Но при някои хора, болни от Паркинсон, депресия или вегетативна дистония пулсациите успяват да допринесат за повишаване на качеството им на живот.

Ползите от електронната стимулация са по-успешни при пациенти с дегенеративни заболявания, на които по-рано е била направена интервенцията.

Треморите при Роджър Фриш в началото били леки и почти незабележими, че продължил дълго време да свири на любимия инструмент, без това да му пречи. Когато концертиращият музикант започнал да трепери толкова, че да не може да свири, потърсил лекарска помощ.

Най-голямото предизвикателство при дълбоко-мозъчната стимулация е прецизното поставяне на електродите. Понякога те се поставят на грешното място, което в случая на Фриш щяло да влоши нещата.

Хирурзите, провели операцията на цигуларя, решили, че той им трябва в будно и свирещо състояние, за да знаят кои части на мозъка реагират най-точно на треморите му. Инженерът Кевин Бенет прави дизайна на цигулката, която Фриш да използва по време на операцията. Върху нея сложил и акселерометър, който позволил на медицинския екип да улови и най-леките тремори.

Операцията била успешна и Фриш може да продължи с кариерата си благодарение на пейсмейкъра, който контролира електродите в мозъка му.

Проучвания в последните години показва, че ако по време на операция звучи музика, пациентите се възстановяват по-бързо след интервенцията.

Вижте видео от операцията на цигуларя:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС