POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цигуларка напуска оркестър в Латвия, за да не свири руски произведения

Руската музика в нашите концерти не подкрепя режима на Путин, опонира диригентът ѝ

Марта Спарнина е част от Симфониета Рига от 2009 г. Снимка: Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music - Цигуларка напуска оркестър в Латвия, за да не свири руски произведения

Марта Спарнина е част от Симфониета Рига от 2009 г. Снимка: Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music

Латвийската цигуларка Марта Спарнина напуска Симфониета Рига в знак на протест срещу честото изпълнение на руска музика в програмата на оркестъра, съобщава „The Strad“. От 14 години Спарнина е част от формацията и е неин концертмайстор. Тя обяснява, че в контекста на продължаващата война в Украйна не желае да изпълнява музика на руски композитори.

Във време, в което политиците налагат санкции на Русия и работят за подпомагането на Украйна с оръжие, музикантите правят обратното и промотират руската музика, смята цигуларката. Позицията на Спарнина е подкрепена от почти всички нейни колеги, твърдят латвийските издания, като трима вярват, че заради геополитическата ситуация трябва да бъде преустановено изпълнението на музика от съвременни руски композитори. Само осем музиканти от оркестъра нямат против да продължат да изпълняват руски произведения.

Музиката не носи политическо послание, вярва диригентът на оркестъра Нормундс Шне, който е и артистичен директор на състава. Програмата, заложена в концертите на Симфониетата, по никакъв начин не подкрепя режима на Путин, заявява той. Изпълнителният директор на оркестъра  коментира, че борбата срещу репертоара няма да помогне на Украйна да спечели войната.

Междувременно, не може да се твърди, че руската музика е канселирана в Латвия – в репертоара на националната опера и балет на страната например има седем произведения от руски композитори. От институцията коментират, че са взели решение да не поставят нови произведения от руснаци, но нямат намерение да свалят от сцената вече реализираните спектакли.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg