VivaPay

„Цигуларката на Бога“ излиза на малкия екран

Моноспектакълът на Доротея Тончева по пиесата на Стефан Цанев ще бъде показан по БНТ

Пиесата „Цигуларката на Бога“ е написана от Стефан Цанев специално за съпругата му Доротея Тончева. Снимка: БНТ - „Цигуларката на Бога“ излиза на малкия екран

Пиесата „Цигуларката на Бога“ е написана от Стефан Цанев специално за съпругата му Доротея Тончева. Снимка: БНТ

„Цигуларката на Бога“, моноспектакъл на Доротея Тончева по една от новите пиеси на Стефан Цанев, ще бъде излъчен на 25 май по БНТ1. Представлението, заснето през 2020 г., е част от  рубриката „Телевизионен театър“.

Спектакълът е сравнително нов, премерата му беше през ноември 2018 г. Заснет е от БНТ в „Сити Марк Арт Център“. Режисьор е Мартин Киселов. На Тончева без думи партнира Петър Петров, който влиза в ролята на художник, нает със задачата да нарисува портрет на цигуларката (Тончева). Режисьор на телевизионната адаптация е Дамян Петров, оператор – Хрисимир Данев.

Пиесата е посветена на озарения, осветения от изкуството човек, който вечно търси собственото си предназначение и мисия. Защо му е дадено да сътворява светове, демонична или божествена е силата, която го е обладала и го води, ще надделее ли духът му в дуела с мимолетното, ще може ли да победи смъртта на всичко живо под небето? Ще остави ли следа?

Вижте още: ДВЕ ПИЕСИ НА СТЕФАН ЦАНЕВ, ЗА КОИТО СЕ НОСЯТ ЛЕГЕНДИ

Америка за България

Ние се храним със смърт. Изкуството се мъчи да издигне човека над полезното и необходимото, правейки го човек! – казва цигуларката от сцената. – Изкуството не е даскал да учи хората, нито е полиция да ги пази, не е история, за да свидетелства за миналото, нито е огледало, което отразява съвременността; изкуството има само една мисия: да спасява душите на хората, защото всичко друго в човека е подчинено на природните закони, дори науката само открива скритите закони на природата, но не ги създава, те съществуват; в природата не съществува само изкуството, изкуството е съпротивата на човека против естественото, против природата ни, която е животинска, против инстинктите ни за алчност, самосъхранение и йерархия, злото е жизнеспособно и силно, защото е целесъобразно: оцелей с всички средства, иначе изчезваш!

Представлението носи на Цанев номинация за „Аскеер 2019“ и за „Икар 2019“ за драматургия.

Вижте още: СТЕФАН ЦАНЕВ С ПРЕМИЕРА В „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“, ПОСВЕТЕНА НА ОТЧАЯНИЯ ОТ СВОБОДАТА ЧОВЕК

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg