Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Цигуларката на Бога“ излиза на малкия екран

Моноспектакълът на Доротея Тончева по пиесата на Стефан Цанев ще бъде показан по БНТ

Пиесата „Цигуларката на Бога“ е написана от Стефан Цанев специално за съпругата му Доротея Тончева. Снимка: БНТ - „Цигуларката на Бога“ излиза на малкия екран

Пиесата „Цигуларката на Бога“ е написана от Стефан Цанев специално за съпругата му Доротея Тончева. Снимка: БНТ

„Цигуларката на Бога“, моноспектакъл на Доротея Тончева по една от новите пиеси на Стефан Цанев, ще бъде излъчен на 25 май по БНТ1. Представлението, заснето през 2020 г., е част от  рубриката „Телевизионен театър“.

Спектакълът е сравнително нов, премерата му беше през ноември 2018 г. Заснет е от БНТ в „Сити Марк Арт Център“. Режисьор е Мартин Киселов. На Тончева без думи партнира Петър Петров, който влиза в ролята на художник, нает със задачата да нарисува портрет на цигуларката (Тончева). Режисьор на телевизионната адаптация е Дамян Петров, оператор – Хрисимир Данев.

Пиесата е посветена на озарения, осветения от изкуството човек, който вечно търси собственото си предназначение и мисия. Защо му е дадено да сътворява светове, демонична или божествена е силата, която го е обладала и го води, ще надделее ли духът му в дуела с мимолетното, ще може ли да победи смъртта на всичко живо под небето? Ще остави ли следа?

Вижте още: ДВЕ ПИЕСИ НА СТЕФАН ЦАНЕВ, ЗА КОИТО СЕ НОСЯТ ЛЕГЕНДИ

Ние се храним със смърт. Изкуството се мъчи да издигне човека над полезното и необходимото, правейки го човек! – казва цигуларката от сцената. – Изкуството не е даскал да учи хората, нито е полиция да ги пази, не е история, за да свидетелства за миналото, нито е огледало, което отразява съвременността; изкуството има само една мисия: да спасява душите на хората, защото всичко друго в човека е подчинено на природните закони, дори науката само открива скритите закони на природата, но не ги създава, те съществуват; в природата не съществува само изкуството, изкуството е съпротивата на човека против естественото, против природата ни, която е животинска, против инстинктите ни за алчност, самосъхранение и йерархия, злото е жизнеспособно и силно, защото е целесъобразно: оцелей с всички средства, иначе изчезваш!

Представлението носи на Цанев номинация за „Аскеер 2019“ и за „Икар 2019“ за драматургия.

Вижте още: СТЕФАН ЦАНЕВ С ПРЕМИЕРА В „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“, ПОСВЕТЕНА НА ОТЧАЯНИЯ ОТ СВОБОДАТА ЧОВЕК

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах