Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Цигуларката на Бога“ излиза на малкия екран

Моноспектакълът на Доротея Тончева по пиесата на Стефан Цанев ще бъде показан по БНТ

Пиесата „Цигуларката на Бога“ е написана от Стефан Цанев специално за съпругата му Доротея Тончева. Снимка: БНТ - „Цигуларката на Бога“ излиза на малкия екран

Пиесата „Цигуларката на Бога“ е написана от Стефан Цанев специално за съпругата му Доротея Тончева. Снимка: БНТ

„Цигуларката на Бога“, моноспектакъл на Доротея Тончева по една от новите пиеси на Стефан Цанев, ще бъде излъчен на 25 май по БНТ1. Представлението, заснето през 2020 г., е част от  рубриката „Телевизионен театър“.

Спектакълът е сравнително нов, премерата му беше през ноември 2018 г. Заснет е от БНТ в „Сити Марк Арт Център“. Режисьор е Мартин Киселов. На Тончева без думи партнира Петър Петров, който влиза в ролята на художник, нает със задачата да нарисува портрет на цигуларката (Тончева). Режисьор на телевизионната адаптация е Дамян Петров, оператор – Хрисимир Данев.

Пиесата е посветена на озарения, осветения от изкуството човек, който вечно търси собственото си предназначение и мисия. Защо му е дадено да сътворява светове, демонична или божествена е силата, която го е обладала и го води, ще надделее ли духът му в дуела с мимолетното, ще може ли да победи смъртта на всичко живо под небето? Ще остави ли следа?

Вижте още: ДВЕ ПИЕСИ НА СТЕФАН ЦАНЕВ, ЗА КОИТО СЕ НОСЯТ ЛЕГЕНДИ

Ние се храним със смърт. Изкуството се мъчи да издигне човека над полезното и необходимото, правейки го човек! – казва цигуларката от сцената. – Изкуството не е даскал да учи хората, нито е полиция да ги пази, не е история, за да свидетелства за миналото, нито е огледало, което отразява съвременността; изкуството има само една мисия: да спасява душите на хората, защото всичко друго в човека е подчинено на природните закони, дори науката само открива скритите закони на природата, но не ги създава, те съществуват; в природата не съществува само изкуството, изкуството е съпротивата на човека против естественото, против природата ни, която е животинска, против инстинктите ни за алчност, самосъхранение и йерархия, злото е жизнеспособно и силно, защото е целесъобразно: оцелей с всички средства, иначе изчезваш!

Представлението носи на Цанев номинация за „Аскеер 2019“ и за „Икар 2019“ за драматургия.

Вижте още: СТЕФАН ЦАНЕВ С ПРЕМИЕРА В „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“, ПОСВЕТЕНА НА ОТЧАЯНИЯ ОТ СВОБОДАТА ЧОВЕК

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах