Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Цигулката е неговият глас

БНТ излъчва документален филм за Веско Пантелеев-Ешкенази

Във филма „Цигулката е моят глас“ Веско Ешкенази е представен като професионалист от световна класа, като граждански ангажирана личност и в неговия интимен свят - дома му.  Снимка: БНТ - Цигулката е неговият глас

Във филма „Цигулката е моят глас“ Веско Ешкенази е представен като професионалист от световна класа, като граждански ангажирана личност и в неговия интимен свят - дома му. Снимка: БНТ

Един от най-вълнуващите гласове на световната музикална сцена принадлежи на цигулката на Веско Пантелеев-Ешкенази. На нея и на неговия път в изкуството е посветен документалният филм на журналистката Айше Сали, който ще бъде излъчен в сряда по БНТ1.

Повод за портрета на музиканта е предстоящият концерт на Концертгебау-Амстердам на 30 юни в зала 1 на НДК, на който Ешкенази от 18 години е концертмайстор. Ценителите у нас за първи път ще чуят елитния оркестър в пълния му състав, при това българинът ще излезе като негов солист.

Сали представя Веско Ешкенази като професионалист от световна класа, като граждански ангажирана личност и в неговия интимен свят – дома му. Екипът на БНТ пътува до Амстердам, за да заснеме цигуларя в голямата зала на Кралския Концертгебау оркестър. Пред камерата музикантът разказва как е мечтал да свири в този състав и как в крайна сметка стига до позицията на негов концертмайстор. Главният диригент Даниеле Гати определя Ешкенази като изключителен музикант, а директорът на институцията Ян Раас споделя изненадата си от популярността на Веско Ешкенази в България.

Зрителите ще чуят едно и също произведение, изпълнено от българина на 3 цигулки – на оригиналната „Гуарнери дел Джезу“, с която маестрото работи в момента, на нейното копие и на инструмента, с който като 16-годишен свири с  младежкия оркестър „Пионер“ и печели първите си награди. Използвани са архивни кадри от фонда на Българската национална телевизия с първите стъпки на сцената на Веско Пантелеев-Ешкенази.

Филмът  „Цигулката е моят глас“ ще бъде излъчен на 14 март от 22,30 ч. по БНТ1.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах