Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Циничен коментар на Тери Гилиъм възмути Холивуд

Режисьорът определи Харви Уайнстийн като „чудовище”, но бил разобличен единствено защото бил „задник”

„Не мисля, че Холивуд ще се промени. Властта се възползва, винаги го е правила”, каза Тери Гилиъм пред „Франс прес“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Циничен коментар на Тери Гилиъм възмути Холивуд

„Не мисля, че Холивуд ще се промени. Властта се възползва, винаги го е правила”, каза Тери Гилиъм пред „Франс прес“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бившият член на „Монти Пайтън“ Тери Гилиъм се озова под обстрел от актьори и режисьори след като в интервю сравни движението #MeToo като власт на тълпата.

В интервю пред „Франс прес“ Гилиъм предположи, че кампанията срещу сексуалния тормоз е довела до „свят на жертви”. Режисьорът определи Харви Уайнстийн като „чудовище”, но добави, че опозореният продуцент е бил разобличен, единствено защото е бил „задник”.

„Харви отвори вратата за някои хора – да прекараш нощта с него беше цената, която трябваше да платиш. Мисля, че това повлия чудесно на някои, на други – не чак толкова. Първите знаеха много добре какво правят. Това са зрели хора все пак, тук говорим за зрели хора с голяма амбиция”, каза Гилиъм.

„Това е като властта на тълпата, тя е отвън, носи факли и ще изгори замъка на Франкенщайн. Всичко е толкова просто, до лудост”, заключи той.

В отговори режисьорът Джъд Апатоу определи коментарите на Гилиъм като „идиотски и опасни”.

„Той не е бил в онези стаи – написа Апатоу в Туитър, цитиран от „Гардиън“. – Не знае колко агресивен, насилствен и ужасяващ е бил Уайнстийн. Кой е той да казва, че е било едва ли не предложена сделка? Би трябвало да се засрами от себе си. Мисля, че Тери Гилиъм бълва глупости. Не става въпрос за транзакции. Коментарите му са срамни.”

Комедийната актриса Сара Силвърман реши да даде урок по съчувствие на Гилиъм:

„Тери Гилиъм по-добре да обърне тези чувства на страх и несигурност, които получава от движенията #MeToo и #TimesUp и да осъзнае: „О, значи такъв е бил животът за ТЯХ досега… хъх. Уау, по дяволите.” Виждате ли? Сега е съчувствие“.

Актрисата Елън Баркин допълни:

„Тери Гилиъм, говориш твърде много”, след което продължи: „Това интервю ми обръща стомаха. Тери Гилиъм е последният човек да поучава движение, което се старае да защити жените от насилствени мъже“.

Гилиъм каза още, че властта винаги е била неотменна част от света на киното:

„Не мисля, че Холивуд ще се промени. Властта се възползва, винаги го е правила”.

В завършек режисьорът уточни, че голямата ирония на движение като #MeToo е, че в апогея си по време на управлението на президент, който говори открито за това как се е възползвал от жени, за което е останал ненаказан.


Вижте още: ТЕРИ ГИЛИЪМ: СТАВАМ ИРОНИЧЕН И ДЕПРЕСИРАН КАТО БЪЛГАРИН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах