Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Циничен опит на Русия да използва „Евровизия“

Последен шанс за дистанционно участие на конкурса в Киев

Юлия Самойлова няма да бъде допусната на територията на Украйна заради нейни концерти в Крим. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Циничен опит на Русия да използва „Евровизия“

Юлия Самойлова няма да бъде допусната на територията на Украйна заради нейни концерти в Крим. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторите на „Евровизия“ са предложили на руския Първи канал представянето на руската участничка Юлия Самойлова на „Евровизия“ да стане дистанционно, чрез пряко излъчване на живо. Новината бе съобщена на 23 март от агенция ТАСС.

По-рано бе съобщено, че певицата няма да може да присъства на конкурса, който ще се проведе в Киев, защото Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е затворила за нея границите на държавата за срок от три години. Причината за това решение са концерти на Самойлова в Крим през 2015 г. Киев смята посещенията на полуострова след анексирането му от Русия за нарушение на украинското законодателство и незаконно преминаване на държавната граница.

Пак днес, няколко часа преди предложението за дистанционно участие, Русия отвърна на забраната Самойлова да пее в Киев, като двата канала „Русия 1“ и „Първи канал“ (които всяка година се редуват в излъчването на „Евровизия“ в Русия) обявиха, че никоя руска телевизия няма да излъчва „Евровизия“, ако Юлия не бъде допусната до участие в състезанието, съобщи британското издание „Метро“.

Русия обяви, че Юлия Самойлова ще представя страната на „Евровизия 2017“ в неделя, 12 март – само един ден преди крайния срок. Вътрешният избор на бившата звезда от руския „Х фактор“, прикована в инвалидна количка от дете, бе заклеймен от коментатори в социалните мрежи като циничен опит след избора на мегазвезди като Полина Гагарина и Сергей Лазарев в предходните две години. Русия бе обвинена в опит да избегне бурното освиркване на свой участник за четвърта поредна година. Голямото присъствие на хора ЛГБТ сред участниците в конкурса е основание страната да се притеснява заради скорошните анти-гей промени в своето законодателство.

Защо Русия избра участник, нарушил украинския закон?

Изборът на Самойлова за руски представител на „Евровизия“ се разглежда също и като пряко предизвикателство към Украйна след анексията на Крим и войната в Източна Украйна – за никого не е тайна, че Самойлова е имала концерти в Крим, отбелязва „Метро“. Независимо от това, тя бе избрана с пълното съзнание, че влизането й в Украйна най-вероятно ще бъде забранено. Това накара мнозина да се чудят дали певицата не бе използвана просто като пешка в пиар войната между двете страни.

Последният ход на Русия бе предсказан от много хора, още преди Самойлова да получи забрана за влизане в Украйна, и придаде допълнителна тежест на обвиненията в циничен опит страната да се оттегли от участие на „Евровизия“ в Украйна, без да се налага да плати голяма глоба.

Руски представители заявиха, че ако не може да пее в Украйна, Самойлова ще представлява Русия през 2018 г., което й осигурява най-дългия рекламен график в историята на „Евровизия“.

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), организатор на конкурса, публикува изявление, потвърждаващо забраната за пътуване:

„Приемаме, че трябва да се спазват местните закони на приемащата страна, но въпреки това сме дълбоко разочаровани от това решение, тъй като смятаме, че то е в противоречие както на духа на конкурса, така и на идеята за сътрудничество, която лежи в основата на неговите ценности.

Ще продължим диалога с украинските власти с цел да се гарантира, че всички хора на изкуството могат да участват в 62-ото издание на конкурса „Евровизия“ в Киев през май“.

Все още не е ясно дали ще бъде постигнат компромис, но според британското издание изглежда, че Русия изобщо не е имала намерение да участва в Украйна и просто трупа политически точки, като същевременно си осигурява едногодишна рекламна кампания за участието на Самойлова през 2018 г.

ЕСРТ може може би ще успее да убеди украинските сили за сигурност да дадат възможност на Юлия Самойлова да участва в „Евровизия“ или пък Русия ще приеме тя да се включи дистанционно. На този етап най-вероятно изглежда, че Русия ще се оттегли от състезанието, държейки Украйна отговорна за отсъствието си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg