Цирк дю Солей фалира

Компанията иска защита от банкрут, дължи близо 1 милиард долара

Трупата последно бе в България през 2017 г. със спекткъла „Варекай“. Снимка: Цирк дю Солей - Цирк дю Солей фалира

Трупата последно бе в България през 2017 г. със спекткъла „Варекай“. Снимка: Цирк дю Солей

Световноизвестният Цирк дю Солей обяви несъстоятелност и подаде иск за защита от банкрут заради коронавируса, съобщава Си Ен Ен.

За възстановяването си елитната трупа търси помощ от канадското правителство и от частни инвестиционни компании. Причината за натрупаните задължения към кредитори, в размер на близо 1 милиард долара, е в коронавирусната криза, заради която шоуто прекрати сценичната си дейност. Веднага след отмяната на културните събития в края на март компанията „Cirque du Soleil Entertainment Group” освободи 3500 свои служители.

„През последните 36 години Цирк дю Солей беше изключително успешна и печеливша организация. Нулевите доходи след принудителното затваряне на всички наши представления заради COVID-19 изискват решителни действия от ръководството, за да бъде спасено бъдещето на компанията”, заяви генералният директор Даниел Ламар.

Досега Сирк дю Солей е получил 300 милиона долара помощ от инвеститори за рестартиране и за подпомагане на засегнатите сътрудници и партньори.

Фантастико

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах