Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цивилизация от „дървосекачи“ в нов сериал по „Нешънъл Джиографик“

История от авторката на „Планината Броубек“ за първите заселници в дивите гори на Северна Америка (видео)

Цял град изниква на мястото на вечните гори в Нова Франция, Северна Америка, в сериала „Дървосекачи“. Снимка: Питър Х. Странкс/„Нешънъл Джиографик“ - Цивилизация от „дървосекачи“ в нов сериал по „Нешънъл Джиографик“

Цял град изниква на мястото на вечните гори в Нова Франция, Северна Америка, в сериала „Дървосекачи“. Снимка: Питър Х. Странкс/„Нешънъл Джиографик“

История за оцеляването и стремежа да се изгради цивилизация сред безкрайната гора разказва новият минисериал „Дървосекачи“, който тръгва на 9 август по „Нешънъл Джиографик“. Продукцията по романа на Ани Пру („Планината Броукбек“) връща зрителя в 90-те години на XVII в., когато заселници в обширните диви земи на Нова Франция, Северна Америка, са подложени на мистериозно клане.

Кой е извършителят, търси отговора сериалът в продължение на осем епизода. Заподозрени за изтреблението са служители от компанията „Хъдсън Бей“ и група от племето ирокези, влезли в съюз с англичаните, с цел да прогонят французите от своята територия.

Действието в „Дървосекачи“ се развива в малко селище в района, където днес се намира провинция Квебек, Канада. Католическата църква провожда йезуити да покръстят местното население. В отговор Франция изпраща хора, които да създадат колония в района. Придружават ги и т. нар. Дъщери на краля – млади жени, които трябва да си намерят съпрузи и да създадат семейства, за да спомогнат за процъфтяването на новото общество. На този кръстопът на цивилизацията се събира многолика група от аутсайдери, мошеници и невинни участници, която се изправя пред жестоки премеждия, сблъсък на интереси и лицемерни уверения в лоялност.

Преселниците, които отиват да си търсят късмета в необятния и суров Нов свят – бедняците без земя, улични мошеници, религиозни проповедници, грабливи търговци и безпарични млади жени, които се надяват да намерят съпруг със земя и богатство – всички те се сблъскват с жестоката реалност на мечтите си, докато опитват да намерят своето място. Озовават се в дълбоката гора: диво и сурово място, дом на местни племена, които гледат на пристигането им с пренебрежение, но и с разбирането, че съюзът с тези отчаяни новодошли е все по-необходим за тяхното оцеляване“, разказва Елууд Рийд, шоурънър и изпълнителен продуцент на сериала.

Докато расте напрежението, се оформят необичайни съюзи, стари вражди се задълбочават, създават се семейства – и всичко това на фона на безкрайната красота на природата, богатствата ѝ и опасностите в дивия свят на северноамериканския континент. Картината на сблъсъка между цивилизацията и търговията, представена в продукцията, е отвъд времето, също като приключенският дух, чудесата на природата и оцеляването на най-приспособимите.

В ролите влизат Дейвид Тюлис („Жената чудо“), Марша Гей Хардън („Нюзрум“), Анайрин Барнард и Джеймс Блур („Дюнкерк“), Крисчън Кук („Point Blank“), Дейвид Уилмот („The Alienist“) и др.

В продуцентския състав освен създателят на сериала Рийд, са още Скот Рудин („Няма място за старите кучета“), Гарет Бах („Злокобна нощ“), Ели Буш („Лейди Бърд“), Дейвид Слейд („Black Mirror: Bandersnatch“) и Ани Пру.

Името на Пру се свързва най-вече с историята „Планината Броукбек“, първоначално публикувана в списание „Ню Йоркър“, а по-късно адаптирана в едноименния филм, отличен с три оскара. Ани Пру е автор на 9 книги, сред които 5 романа и 4 сборника с разкази. У нас е издадена само „Планината Броубек“. Носител е на „Пулицър“, „Пен/Фокнър“ и още редица отличия.

„Дървосекачи“ ще излъчи премиерно два епизода на 9 август от 22 и 23 часа. Ще върви всяка неделя по „Нешънъл Джиографик“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg