Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Цонко Цонев: Няма итонг на Яйлата

Много по-малко пари от обявените от проф. Минеков са използвани за реконструкцията на крепостта на Яйлата, твърди бившият кмет на Каварна

„Благодаря на министъра, защото [крепостта на Яйлата] сега ще привлече още повече туристи“, коментира Цонко Цонев. Снимка: Стопкадър от репортаж на Нова - Цонко Цонев: Няма итонг на Яйлата

„Благодаря на министъра, защото [крепостта на Яйлата] сега ще привлече още повече туристи“, коментира Цонко Цонев. Снимка: Стопкадър от репортаж на Нова

Велислав Минеков не каза истината, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Цонко Цонев, бившият кмет на Каварна, по чието време е правена реставрацията на средновековната крепост в местността Яйлата. Той оспорва изявлението на министъра, направено по време на пресконференция на 8 юни, когато проф. Минеков заяви, че крепостта на Яйлата е реконструирана с итонг и гипс.

Вижте още: ОБВИНЕНИЯТА НА МИНИСТЪР ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ 

Според Цонев материалът, използван за реконструкцията, е от самия обект, а каменните блокове са поръчани в кариера край Русе. Останките от крепостта са били на височина 3-4 метра, а след реставрацията стената е издигната до 12 метра с истински камъни.

Сумите, споменати от министър Минеков, също не са точни, заяви Цонко Цонев. Според министъра, за реконструкцията са похарчени 1, 6 млн. евро, а всъщност става дума за 1,13 млн. лв., които дори не са изцяло изплатени, защото фирмата изпълнител е била санкционирана със 170 хил. лв. за закъснение, отбелязва Цонев.

Бившият кмет уточни, че след края на реставрационните дейности на място е пристигнал експертен екип, изпратен от Европейската комисия, който е приел завършения обект и не е отбелязал наличие на бутафория или финансови проблеми.

Хиляди туристи е привлякла тази крепост по думите на Цонко Цонев. Той благодари на министър Минеков, че с изявленията си относно Яйлата всъщност е дал повод за увеличение на интереса към местността, което според него е форма на реклама, защото хората ще дойдат да се убедят с очите си, че няма итонг и гипс в реконструирания обект.

Репортажът на Нова от Яйлата

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90