Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Цветана Манева: Какво е България? Очакване

Уважението е нещо, което е на изчезване, каза актрисата на имения си ден

Цветана Манева призна, че не и харесва начинът, по който изглежда страната ни в момента. - Цветана Манева: Какво е България? Очакване

Цветана Манева призна, че не и харесва начинът, по който изглежда страната ни в момента.

Очакване. Този лаконичен отговор даде Цветана Манева на въпрос на журналита Светослав Иванов какво за нея е България. В предаването „120 минути“ по Би Ти Ви актрисата гостува на Цветница, имения си ден.

„България за мен продължава да е очакване“, добави тя секунди след първоначалния си отговор.

Малко по-рано в предаването актрисата призна, че не и харесва начинът, по който изглежда страната ни в момента. Но не заради природа, дадености или хора – просто не е съгласна непрестанно да се обругаваме, нито непрекъснато да обругаваме другите.

„Ние стоим и чакаме да ни гледат сеира“, обясни Манева.

На зрителски въпрос дали ако би имала възможност би избрала да се роди другаде, а не в България, и да получи световната слава, която заслужава, актрисата отговори отрицателно – и коментира, че никога не би заменила майка си, баща си, баба си, дядо си, роднините, децата си.

В контекста на своя брак с актьора Явор Милушев, който отправи в ефира на телевизията своето поздравление от Ботаническата градина, Цветана Манева обясни, че бракът не е просто размяна на жестове, а е отдаденост и съпричастност между двама души – „да усещаш само по някакъв малък трепет в гласа какво му има на човека до теб, да не го изтезаваш с въпрос“.

Попитана дали подобна хармония не е голяма рядкост в наши дни, тя отвърна с по-общ поглед:

„Отнасянето между хората в днешно време не е причина за национална гордост, въобще за никаква гордост. Не само от човек към човека, но и към животни, към растения, правила, към чужденци, към мигранти, към абсолютно всичко, към болни, здрави, сакати, малки деца. Уважението е нещо, което е на изчезване. Признателността е непознато душевно движение към другия“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах