Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Цветните точки на Деймиън Хърст – успокояващи, но пристрастяващи като цигари

Артистът открива изложба в английско имение от XVII век

Деймиън Хърст, „Английски люляк“, 2016. Снимки: Damien Hirst and Science Ltd - Цветните точки на Деймиън Хърст – успокояващи, но пристрастяващи като цигари

Деймиън Хърст, „Английски люляк“, 2016. Снимки: Damien Hirst and Science Ltd

Деймиън Хърст се готви да завземе луксозните помещения на едно от най-красивите неокласически имения със серия картини на точки. Произведенията от поредицата „Цветно пространство“, две от които могат да бъдат видени за първи път, ще бъдат показани в имението „Хоутън хол“ в Норфолк, построено през XVII век за британския премиер сър Робърт Уолпоул и приютявала една от най-великите артколекции в света.

Изложбата, която е бъде открита през март, е още един пример, че Хърст не прави нищо наполовина, отбелязва Марк Браун в „Гардиън“. През 2012 г. той напълни всичките 11 галерии „Гагосян“ по света (и една софийска, която вече не съществува) с над 300 свои картини с цветни точки, а миналата година неговата монументална фентъзи изложба „Съкровищата от крушението на „Невероятни“ бяха подредени в два големи венециански двореца.

„Хоутън хол“ е проектиран с едно наум и като място за съхраняване на колекция от произведения на изкуството. Поразителното е, че  Уолпоул е натрупал страхотна колекция, най-хубавата в страната по това време, с произведения на художници като Рембранд, Пусен, Ван Дайк и Веласкес. През 1779 г., 34 години след смъртта на лорд Уолпоул, разточителността на внука му довела до принудителната разпродажбата на колекцията, изкупена от Катерина Велика за огромната тогава сума от £40 555.

Хърст ще покаже около 50 от новите си картини в луксозните зали на „Хоутън хол“, а някои от най-разпознаваемите му скулптури ще бъдат инсталирани в градините на имението. Картините са развитие на работата му с точките, които, наред с животните, поставени във формалдехид и неговите въртящи се картини, са сред сред най-характерните произведения на художника.

Вижте още: СЪВРЕМЕННИТЕ СКУЛПТОРИ НЕ ВАЯТ. ТЕ СИ ИМАТ ФАБРИКА В АНГЛИЯ

Кураторът на изложбата Марио Кодонято заяви, че произведенията са по-свободен и по-органичен отговор на картините с точки.

„Те буквално ще заменят платната на старите майстори и ще бъдат изложени все едно, че не са картини на стари майстори – по съвсем различен начин от обичайните бели кубове на съвременните галерии“, обяснява Кодонято.

Според него, въпреки контраста между историческото великолепие на стаите и творбите, посетителите ще видят „колко класически и емблематични“ са изображенията на Хърст.

„Това е абсолютно невероятно пространство и за Деймиън е много интересен експеримент да се представи в такъв контекст“, смята кураторът.

Собственикът на „Хоутън хор“, лорд Чъмли, заяви, че за него възможността да изложи Хърст е удоволствие:

„Може би за пръв път Хърст ще покаже значителна сбирка в официалната обстановка на провинциално имение. Пищният интериор на Уилям Кент ще бъде преобразен по време на изложбата“.

Имението „Хоутън хол“ е построено през XVII век за британския премиер сър Робърт Уолпоул.

Със своята умишлено търсена машинна еднаквост, според някои критици картините с точки са повод за подигравки, а за други – обект на възхищение. Арткритикът на „Гардиън“ Ейдриън Сърл веднъж ги нарече „неудовлетворителни като цигари, успокояващи, но пристрастяващи“.

Според една оценка съществуват повече от 1 400 такива картини, почти всички са произведени в заводски стил през последните 30 години от екипите асистенти на художника. През 2011-а в студиото на Хърст започна създаването на мащабна творба, която ще включва милион точки с диаметър 0.5 мм, чието завършване ще отнеме 9 години и половина.

Фрагмент от „Оттенък на плът“, 2016

Експозицията съвпада с началото на нова поредица книги, документиращи цялостното творчество на Хърст. Първата е „Цветно пространство“, която съдържа встъпително есе от Ан Галахър, директор на британските художествени колекции в „Тейт“. Тя пише, че картините с точки „още от самото начало са замислени като безкрайна серия“.

Картините се рисуват в трите студия на Хърст в Девън, Лондон и Глостър, като всеки от асистентите му прави средно по 1500 кръгчета на ден.

Вижте още: ГЕНИЙ, ИЗТЛАСКАЛ КИЧА ДО ВЪЗВИШЕНОТО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах