Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Цветница и Великден с църковни служби на открито

Посещенията в храмовете няма да се забраняват, но се затягат мерките за безопасност

Тази година Цветница и Великден за православните християни ще се проведат на 12 и 19 април. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Цветница и Великден с църковни служби на открито

Тази година Цветница и Великден за православните християни ще се проведат на 12 и 19 април. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Богослужения само на открито ще има на Цветница и Великден (12 и 19 април). До това решение са стигнали Националният кризисен щаб и Светият синод, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски.

Струпването на граждани на по-малко от два метра пак няма да бъде позволено, полицията ще следи за реда, а свещениците ще изнесат богослуженията пред храма. Службите ще бъдат излъчвани по телевизията и онлайн, за да се облекчи струпването на хора.

Посещението на храмовете няма да бъде забранено, но мерките за безопасност ще бъдат по-строги и за съблюдаването им ще носят отговорност самите свещеници, които ще имат грижата да предупреждават миряните да спазват нужното разстояние помежду си.

Религиозните служби са преустановени на много места в Европа. Ватикана взе безпрецедентното решение всички великденски служби да преминат в отсъствието на богомолци. Ограничителни мерки предприе и гръцката църква, която отмени всички богослужения с изключение на неделните литургии, които ще се провеждат в съкратен вариант. Руският патриарх предупреди миряните да не влизат в църквите, докато не даде специална благословия за това.

Ограничен е достъпът на християните до светите места в Йерусалим и Витлеем, джамиите в свещените за исляма градове Мека и Медина също са затворени.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах