„Цветя за медиците“ поднася Националната галерия

Изложба с произведения на Захари Зограф, Майстора, Никола Танев с безплатен вход за медиците

Захари Зограф, „Лале“,  ок. 1838 - 1839 г. Репродукция: НХГ - „Цветя за медиците“ поднася Националната галерия

Захари Зограф, „Лале“, ок. 1838 - 1839 г. Репродукция: НХГ

С изложбата „Цветя за медиците“ Националната галерия, филиал Двореца, ще изкаже своята признателност към медицинските лица от първа линия в битката срещу COVID-19. Подбрани са живописни произведения на флорална тема от автори като Захари Зограф, Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Сирак Скитник, Никола Танев, Вера Недкова и още десетки други. Изложбата ще бъде открита на 14 юли и входът за нея ще бъде безплатен за всички медици.

„Едва ли има по-подходящо време от настоящия драматичен момент на борба с коронавируса, за да покажем обаянието, изяществото, вълшебството, омайността и великолепието на света”, се казва в съобщението от Националната художествена галерия.

Кураторът на изложбата Калин Николов е подбрал творби от фондовете на Националната галерия, които в различните интерпретации превръщат цветята в катализатор на дълбоки чувства, предизвикващи оптимизъм и размисъл.

Част от картините, които може да бъдат разгледани до 13 септември в залите на Двореца:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Давид Перец, „Натюрморт“, 1940 г. Репродукция: НХГ

Сирак Скитник, „В стаята“, ок. 1910 г. Репродукция: НХГ

Владимир Димитров-Майстора, „Вакарелка“, 1930 г. Репродукция: НХГ

Вера Недкова, „Интериор“, 1945 г. Репродукция: НХГ

Василка Монева, „Натюрморт в бежово“, 1982 г. Репродукция: НХГ

Реймон Сегар, „Натюрморт с хаванче“, 1963 г. Репродукция: НХГ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3