POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цялата истина за българското Черноморие в един кадър-шедьовър

Една снимка заслужено печели популярност във Фейсбук това лято. Нейният автор е Александър Иванов.  Снимката е фотоколаж от 6 кадъра, направени по време на Фотоваканция 2011 в Албена. - Цялата истина за българското Черноморие в един кадър-шедьовър

Една снимка заслужено печели популярност във Фейсбук това лято. Нейният автор е Александър Иванов. Снимката е фотоколаж от 6 кадъра, направени по време на Фотоваканция 2011 в Албена.

Опитът на една чайка да се нахрани на плажа – място, където морските птици се хранят от милиони години, още преди появата на туристи, балкантуристи, арендуващи, пируващи и плажуващи, предизвиква невероятна феерия от слънце, море, пясък, пластмаса, месо, пера, алкохол, цветове, платове и емоции.  

Обективът на Александър Иванов е хванал четирите дами в горната снимка, сякаш в сцена от балета „Баядерка“ в изпълнение на ансамбъла на Софийската опера и балет – с артистично размахани ръце, крака и лица. Същевременно гледката наподобява и стопкадър от великата екшън сцена, с която започва „Дедпул“ – но случваща се на нашето Черноморие и с чайка в ролята на Райън Рейнолдс.

Физиономиите на четирите участнички, както и тази на техния изискано зеленеещ се кавалер, излъчват настръхналата развеселеност на хора, които вече са ударили по един аперитив, когато неочаквано (като гръм от ясно небе) мезето им е нападнато от някакво нахално пиле. Очевидно в момента преди щракването на затвора на фотоапарата, членовете на компанията с чаши в ръка са се готвели за (пореден) тост, а птицата – за закуска. Топлите цветове на дамските рокли уравновесяват хладната синева на морето и небето.

Има един афоризъм: „Онова, което прави огърлицата, не са мънистата, а нишката, която ги свързва“. Като ритмични щрихи от мъниста на разкъсана огърлица във фона се стрелкат разхвърчалите се из въздуха струйки бистра течност от пластмасовите чашки – ако съдим по настроението на компанията – най-вероятно бяло вино. Леко напрежение в композицията (колкото да подсили интереса ни към разказа) внася втората птица в кадъра, която изглежда като случаен наблюдател, но същевременно е напът да се окаже в най-изгодна позиция в следващите няколко секунди. Тогава повечето участници в сцената ще лежат на пясъка, а приятелката й вече ще е отлетяла само с едно парче наденица в човката. Останалите ще останат за нея.

За финал смятам, че всички направени досега лога, рекламни клипове и министерски посещения по международни форуми за морския ни туризъм трябва да бъдат отменени и обявени за невалидни, а средствата за развитието му да бъдат пренасочени само за разпространението на тази снимка – като най-добре представяща прекрасната същност на българското Черноморие.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg