Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Цялата истина за българското Черноморие в един кадър-шедьовър

Една снимка заслужено печели популярност във Фейсбук това лято. Нейният автор е Александър Иванов.  Снимката е фотоколаж от 6 кадъра, направени по време на Фотоваканция 2011 в Албена. - Цялата истина за българското Черноморие в един кадър-шедьовър

Една снимка заслужено печели популярност във Фейсбук това лято. Нейният автор е Александър Иванов. Снимката е фотоколаж от 6 кадъра, направени по време на Фотоваканция 2011 в Албена.

Опитът на една чайка да се нахрани на плажа – място, където морските птици се хранят от милиони години, още преди появата на туристи, балкантуристи, арендуващи, пируващи и плажуващи, предизвиква невероятна феерия от слънце, море, пясък, пластмаса, месо, пера, алкохол, цветове, платове и емоции.  

Обективът на Александър Иванов е хванал четирите дами в горната снимка, сякаш в сцена от балета „Баядерка“ в изпълнение на ансамбъла на Софийската опера и балет – с артистично размахани ръце, крака и лица. Същевременно гледката наподобява и стопкадър от великата екшън сцена, с която започва „Дедпул“ – но случваща се на нашето Черноморие и с чайка в ролята на Райън Рейнолдс.

Физиономиите на четирите участнички, както и тази на техния изискано зеленеещ се кавалер, излъчват настръхналата развеселеност на хора, които вече са ударили по един аперитив, когато неочаквано (като гръм от ясно небе) мезето им е нападнато от някакво нахално пиле. Очевидно в момента преди щракването на затвора на фотоапарата, членовете на компанията с чаши в ръка са се готвели за (пореден) тост, а птицата – за закуска. Топлите цветове на дамските рокли уравновесяват хладната синева на морето и небето.

Има един афоризъм: „Онова, което прави огърлицата, не са мънистата, а нишката, която ги свързва“. Като ритмични щрихи от мъниста на разкъсана огърлица във фона се стрелкат разхвърчалите се из въздуха струйки бистра течност от пластмасовите чашки – ако съдим по настроението на компанията – най-вероятно бяло вино. Леко напрежение в композицията (колкото да подсили интереса ни към разказа) внася втората птица в кадъра, която изглежда като случаен наблюдател, но същевременно е напът да се окаже в най-изгодна позиция в следващите няколко секунди. Тогава повечето участници в сцената ще лежат на пясъка, а приятелката й вече ще е отлетяла само с едно парче наденица в човката. Останалите ще останат за нея.

За финал смятам, че всички направени досега лога, рекламни клипове и министерски посещения по международни форуми за морския ни туризъм трябва да бъдат отменени и обявени за невалидни, а средствата за развитието му да бъдат пренасочени само за разпространението на тази снимка – като най-добре представяща прекрасната същност на българското Черноморие.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg