Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Цялата пара е в свирката

Абортите са новата дъвка за балончета на Сидеров

Волен Сидеров говори за абортите по БНР на 23 юни 2019 г. Снимка: БНР - Цялата пара е в свирката

Волен Сидеров говори за абортите по БНР на 23 юни 2019 г. Снимка: БНР

Гневът от изказването на Волен Сидеров за забрана на абортите първоначално обхвана и мен. Жена съм, абортирала съм, макар и по медицински причини – превантивно, знам какво означава да направиш подобен избор. Затова ще отстоявам докрай правото на всяка жена да решава. Защото тя и само тя плаща цената.

Но гневът ми е абстрактен, защото – за разлика от Полша и САЩ – тук, у нас, изцепките на Волен са само празни приказки. Не вярвам, че абортите в България ще бъдат забранени, дори да се намеси цялото войнство, изнесло на плещите си „войната“ с Истанбулската конвенция и ювеналната юстиция. Цялата па̀ра е в свирката, а свирката вече изпищя и си свърши работата – накара активните хора отново да заговорят за Волен Сидеров.

Има няколко причини, поради които този дебат ще си остане едностранен. Първо, България е една от малкото страни, в които абортите са легални отдавна – още от 1956 г. По-късно, през 60-е, е направен опит да се ограничат абортите по желание, за да се преодолее демографската криза, но това практически не променя нещата. Лекарите масово издават бележки с медицински оправдания или започват много тайно частни практики, в които извършват уж забранените аборти. Тук няма силно лоби на противниците на абортите, а и нито Здравната каса, нито лекарите ще се съгласят някой доброволно да им отнеме още един източник на доходи.

Църквата не е достатъчно силна, а и не разчита на подкрепа по въпроса – повечето активни енориаши са жени или възрастни мъже, така че един дебат от този тип само ще разруши крехката привидна хармония, която е постигнал Светият синод с обществото.

Самият Волен Сидеров няма огромен интерес да мине това предложение, защото по-страшно му се струва (и ще плати по-висока политическа цена), ако на ромските жени, които не използват превантивна контрацепция, им бъде забранено да правят и аборти. Това ще увеличи социалната им издръжка, а това „Атака“ се стреми да не допуска. Поне на думи.

Това изказване на Сидеров е като македонското вадене на патлаци по сватби – пуца с халосни патрони, защото трябва всички да знаят, че е на хорото. Започнаха да го забравят хората, бежанци за гонене няма, патриотизмът стана дъвка за всеки, не останаха теми, по които Волен да е специален. В НАТФИЗ не му се нахлува за пореден път очевидно. А идват избори. Инерцията от гласовете на възмутените разумни хора ще осигури на Сидеров шумотевицата, която му е нужна. Ще бъде споменаван във всеки материал, обсъждащ женски теми, а това със сигурност са преобладаващият брой статии в мрежата. Само с една подхвърлена скандална тема, Волен си осигури безплатен пиар от ехото ѝ чак до местните избори. Това ще му позволи да се изтъргува добре, да наложи свои условия при подкрепата за кметове от всякакви партии.

Абортите ще си останат дъвка за балончета, отнели енергията на активната гражданска част от обществото. Докато се възмущаваме шумно, ще минат тихомълком важните неща – сделките, популизмът, корупцията. Вече дори се пробваха – докато в социалните мрежи текат тревогите за абортите, КПКОНПИ обяви всички участници в „Апартаментгейт“ за невинни. Какъв тайминг, а?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах