Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Цялото познание за COVID-19 като енциклопедия на изкуството

Проф. д-р Коста Костов представи събраната дотук информация за вируса с примери за Малевич, Кандински и Хундертвасер

Василий Кандиски, „Композиция VIII“, 1923 г., музей „Гугенхайм“, Ню Йорк. Репродукция: Уикипедия - Цялото познание за COVID-19 като енциклопедия на изкуството

Василий Кандиски, „Композиция VIII“, 1923 г., музей „Гугенхайм“, Ню Йорк. Репродукция: Уикипедия

Изключително нестандартен подход избра проф. д-р Коста Костов, председател на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет, за да презентира събраната дотук информация за COVID-19. Съветът работи по информационен проект – база данни, свързани с откритията около коронавируса. Проектът, по думите на д-р Костов, е готов и прилича на художествена галерия и нестандартна архитектура едновременно.

„Представете си една голяма галерия – Лондонската картинна галерия или Ермитажа. В първата зала виждате произведения от всички епохи – от Ренесанса до модерното изкуство – започна Костов. – Решавате, че сте уморени и не искате нищо повече, но влизате в една зала и пред вас се открива невиждано досега изкуство. Виждате Малевич* в една зала, в другата – Кандински**, решавате да влезете в една малка галерия, виждате Миро***, качвате се по-нагоре, виждате Гауди****, Роден***** и всичко останало, което би могло да ви се случи.“

След като няколко пъти спомена за „духа и тялото“ на проекта, в подобен стил д-р Костов добави и сравнение с една от най-интересните архитектурни забележителности в Европа. След като обясни, че проектите в другите държави са олекотени и опростени, той заяви:

„Ние решихме, че не трябва да копираме. Решихме да създадем нещо по-различно. Нашият продукт надгражда това, което сте видели да излиза от всички посоки. Решихме веднъж поне да бъдем уникални. Представете си Къщата на Хундертвасер във Виена, интересна е – като влезеш, попадаш на ексцентрични нива, влизаш на полуетажи, това е една интересна игра, при която на всяка стъпка можеш да продължиш във всички посоки“.

Домът „Хундертвасер“ е жилищна кооперация във Виена по проект на ексцентричния и провокативен австрийски художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Асиметричните очертания върху фасадата, керамичните плочки и грапави стени са основен елемент на декорацията. Подовете са непрактични, вълнообразни и покрити с разноцветни камъчета. Покривът е застлан с 900 тона пръст и трева, а големи клони на буйно растящите вътре дърветата излизат от стаите, растителността е в прекомерно изобилие. Сградата няма два еднакви прозореца.

Извън ексцентричното описание информационният продукт, съставен от Медицинския експертен съвет, който по думите на д-р Костов е приет така единодушно, че „и един нокът не е отрязан“ от него, представлява 400 страници на хартия, побира се в 40МБ дигитален обем и съдържа 100 хиперлинка.

Според проф. Костов проектът, освен произведение на изкуството, е и жив организъм, който „днес е в зряла юношеска възраст, а утре ще бъде в съвсем друга“.


* Казимир Малевич е руски и съветски художник и теоретик на изкуството от полски произход, един от основоположниците на абстракционизма и супрематизма – бел. ред.

** Василий Кандински е руски художник и теоретик на изкуството, работил главно в Германия и Франция, баща на абстракционизма – бел. ред.

*** Жоан Миро и Фера е каталонски художник и скулптор – сюрреалист – бел. ред.

**** Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет е испански архитект от Каталония, един от най-големите новатори в областта на архитектурата, представител на течението ар нуво – бел. ред.

***** Франсоа Огюст Рене Роден е френски скулптор, един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство – бел. ред.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах