VivaPay

Цялото познание за COVID-19 като енциклопедия на изкуството

Проф. д-р Коста Костов представи събраната дотук информация за вируса с примери за Малевич, Кандински и Хундертвасер

Василий Кандиски, „Композиция VIII“, 1923 г., музей „Гугенхайм“, Ню Йорк. Репродукция: Уикипедия - Цялото познание за COVID-19 като енциклопедия на изкуството

Василий Кандиски, „Композиция VIII“, 1923 г., музей „Гугенхайм“, Ню Йорк. Репродукция: Уикипедия

Изключително нестандартен подход избра проф. д-р Коста Костов, председател на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет, за да презентира събраната дотук информация за COVID-19. Съветът работи по информационен проект – база данни, свързани с откритията около коронавируса. Проектът, по думите на д-р Костов, е готов и прилича на художествена галерия и нестандартна архитектура едновременно.

„Представете си една голяма галерия – Лондонската картинна галерия или Ермитажа. В първата зала виждате произведения от всички епохи – от Ренесанса до модерното изкуство – започна Костов. – Решавате, че сте уморени и не искате нищо повече, но влизате в една зала и пред вас се открива невиждано досега изкуство. Виждате Малевич* в една зала, в другата – Кандински**, решавате да влезете в една малка галерия, виждате Миро***, качвате се по-нагоре, виждате Гауди****, Роден***** и всичко останало, което би могло да ви се случи.“

След като няколко пъти спомена за „духа и тялото“ на проекта, в подобен стил д-р Костов добави и сравнение с една от най-интересните архитектурни забележителности в Европа. След като обясни, че проектите в другите държави са олекотени и опростени, той заяви:

„Ние решихме, че не трябва да копираме. Решихме да създадем нещо по-различно. Нашият продукт надгражда това, което сте видели да излиза от всички посоки. Решихме веднъж поне да бъдем уникални. Представете си Къщата на Хундертвасер във Виена, интересна е – като влезеш, попадаш на ексцентрични нива, влизаш на полуетажи, това е една интересна игра, при която на всяка стъпка можеш да продължиш във всички посоки“.

Америка за България

Домът „Хундертвасер“ е жилищна кооперация във Виена по проект на ексцентричния и провокативен австрийски художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Асиметричните очертания върху фасадата, керамичните плочки и грапави стени са основен елемент на декорацията. Подовете са непрактични, вълнообразни и покрити с разноцветни камъчета. Покривът е застлан с 900 тона пръст и трева, а големи клони на буйно растящите вътре дърветата излизат от стаите, растителността е в прекомерно изобилие. Сградата няма два еднакви прозореца.

Извън ексцентричното описание информационният продукт, съставен от Медицинския експертен съвет, който по думите на д-р Костов е приет така единодушно, че „и един нокът не е отрязан“ от него, представлява 400 страници на хартия, побира се в 40МБ дигитален обем и съдържа 100 хиперлинка.

Според проф. Костов проектът, освен произведение на изкуството, е и жив организъм, който „днес е в зряла юношеска възраст, а утре ще бъде в съвсем друга“.


* Казимир Малевич е руски и съветски художник и теоретик на изкуството от полски произход, един от основоположниците на абстракционизма и супрематизма – бел. ред.

** Василий Кандински е руски художник и теоретик на изкуството, работил главно в Германия и Франция, баща на абстракционизма – бел. ред.

*** Жоан Миро и Фера е каталонски художник и скулптор – сюрреалист – бел. ред.

**** Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет е испански архитект от Каталония, един от най-големите новатори в областта на архитектурата, представител на течението ар нуво – бел. ред.

***** Франсоа Огюст Рене Роден е френски скулптор, един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство – бел. ред.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg