Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Туин Пийкс: Всичко ще бъде разкрито

10 опреснителни въпроса в навечерието на очаквания 25 години нов сезон на сериала

Помните ли чия е репликата: „Купър, днес ми напомняш на малка мексиканска чихуахуа“? - Туин Пийкс: Всичко ще бъде разкрито

Помните ли чия е репликата: „Купър, днес ми напомняш на малка мексиканска чихуахуа“?

Вече няма две мнения, че телевизията изпреварва киното, защото сериализираният формат допуска разгръщането на по-обхватни сюжети и по-комплексни образи. Заедно с широката достъпност, която интернет и стрийминг платформите като „Нетфликс” позволяват, с всеки ден мястото за дискусия по темата става все по-тясно. Малко зрители обаче си дават сметка, че допреди 10 години подобни сравнения нямаха място в публичното пространство, поне до появата на сериали от калибъра на „Игра на тронове“ и „В обувките на Сатаната“. Още по-малко хора съзнават факта, че нищо от изброените дотук нямаше да бъде факт, ако не съществуваше феноменът „Туин Пийкс“.

„Туин Пийкс“ дебютира по американската телевизия Ей Би Си на 9 април 1990 г. и обединява зрители и критици в реакциите им. Всички са единодушни, че пилотът е сред най-шантавите епизоди, сполетявали малкия екран. По онова време странностите биват приписани на ексцентричния му режисьор Дейвид Линч, известен с по-ранните си сюрреалистични филми с култов статус „Гумена глава“, „Човекът-слон“ и „Синьо кадифе“. Съсценаристът Марк Фрост отначало бива възприет като „нормалния“ от двамата, тъй като предходната му работа включва по-конвенционални проекти, най-известен сред които е неизлъчваният в България сериал „Hill Street Blues”. И макар Линч заслужено да обира по-големия дял от лаврите, благодарение на прецизната си режисьорска работа, която впоследствие оказва неизличимо влияние върху телевизията като цяло, то името на Марк Фрост бива некоректно пренебрегвано.

25 години след ненадейния завършек на сериала, Фрост, който междувременно се утвърди като писател, издаде без намесата на Линч собствения си опус за тайнственото северноамериканско градче. И с неприкрито задоволство можем да твърдим, че „Тайната история на Туин Пийкс“ е също толкова причудлива, оригинална и мистериозна, колкото всичко, с което Дейвид Линч е допринесъл за митологията на сериала.

В същността си „Тайната история на Туин Пийкс“ е книга, представена като досие с разнообразни документи (писма, вестникарски изрезки, записки от дневници, откъси от книги, засекретени дела и дори менюто на знаковата закусвалня („Двойно Р”) на града). Досието, съхраняващо и документи на възраст над 200 години, е събрано от някой, подписващ се като Архиварят. В духа на мистерията около убийството на Лора Палмър, неизвестната идентичност на „архиваря“ е основен двигател на наратива, тъй като от самото начало е загатнато, че самоличността му е тясно свързана с Туин Пийкс.

В началото на книгата научаваме, че досието е попаднало в ръцете на главен инспектор Гордън Коул (изигран в сериала от самия Линч), който възлага работата по него на ФБР агент, подписващ се с инициалите Т. П. По протежение на книгата Т. П. непрекъснато добавя информация, както и потвърждения за автентичността на част от документите, като споделя и собствените си размисли по текущите случаи. Този прийом добавя още едно допълнително измерение на историята, защото откриваме, че новият специален агент е също толкова проницателен, макар и далеч по-циничен от неуморния Дейл Купър. Ако си позволим за миг да кривнем в алюзия с друг култов сериал, повлиян от колаборацията между Фрост и Линч, то Т. П. се явява много повече Скъли, отколкото Мълдър.

Според Марк Фрост, „Тайната история на Туин Пийкс“ е параван между втори и предстоящия трети сезон на сериала:

„Тя е начин да задълбоча и развия вселената, в която се развива сериалът, да разкажа историята на града и да представя контекста, в който съществува светът на Туин Пийкс“.

В тази конотация присъствието на мистериозната Т. П. вероятно загатва и участието на нов (главен?) герой в очаквания 25 години трети сезон.

Книгата се връща назад във времето, когато европейските заселници тепърва са колонизирали Америка и съчетава автентични исторически факти с художествена измислица, като обхваща странните обстоятелства около първите жители на градчето и стига до последния излъчен епизод от сериала през 1992 г. В първата половина на книгата научаваме в подробности кое е било коренното индианско население по прекрасните, осеяни с природна благодат земи, както и събитията около тяхното изселване. Следват най-важните събития от ранната история на града, умело смесени с популярната американска история от началото и средата на XX век. Именно в тези първи 100 страници Фрост загатва, макар да не разкрива еднозначно, някои вероятности относно естеството на „загадъчните сили, които обитават горите“. Дело на тайни масонски общества, създания с извънземен произход, древни индиански проклятия или илюзии, предизвикани от необичайни събития? В минорния тон на Туин Пийкс, голяма част от информацията е разкрита пред читателя, като в крайна сметка въпросите стават още повече за сметка на отговорите.

Заклетите фенове на сериала обаче ще открият няколко хронологични несъответствия, които за незапознатите със света на това градче вероятно няма да са съвсем очевидни. Например, предисторията на Големия Ед и Надин се различава от тази в епизодите, а според книгата възрастната майка на Норма Дженингс (управителката на вече споменатата закусвалня „Двойно Р“) се е споминала през 1984 г. В действителност майката се появява жива и здрава в цели три епизода.

Вземайки предвид значителното участие на Марк Фрост в голяма част от оригиналните епизоди, тези разминавания едва ли са следствие на слаба памет или някакво селективно ревизиране. Неотдавна фен отправи въпроса към самия Фрост през акаунта му в Туитър и отговорът гласеше:

„Всичко ще бъде разкрито“.

Ако това е истината и тези „пропуски“ са умишлени, то мистерията продължава подобаващо, но личното ми мнение е, че има шанс в трети сезон да станем свидетели на алтернативна времева линия (или паралелна реалност, за което би могло да свидетелства и потвърденото участие на Лора Палмър във всички предстоящи 18 епизода).

И тъй като сме нетърпеливи от наближаващата премиера на сериала, решихме да ви зададем десет опреснителни въпроса за истински фенове на „Туин Пийкс“, свързани с вселената на любимия сериал.

Въпроси за напреднали в света на Туин Пийкс

1. Какъв е бил оригиналният брой жители на Туин Пийкс, изобразен върху иконичния пътен знак?

2. Какво е второто име на агент Дейл Купър?

3. Как умира мъжът на Жената с дънера?

4. Подът в „Черната ложа“ е директна препратка към друг филм на Дейвид Линч. Кой е той?

5. Колко дни минават от откриването на тялото на Лора Палмър до арестуването на убиеца й?

6. От живота на коя актриса е повлиян Туин Пийкс?

7. Каква част от града притежава Бен Хорн?

8. Какво е името на градския вестник?

9. Агент Купър е загрижен за тежкото положение, в което се намира една окупирана страна – коя е тя?

10. По какъв повод е военното назначение на майор Бригс в Туин Пийкс?


Верните отговори

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg