VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Туитър буря след идеите на Илон Мъск за решение на войната в Украйна

Милиардерът получи отпор от президента Зеленски и от държавния глава на Литва

„Важно е да се отбележи, че другият възможен изход, макар и малко вероятен, е ядрена война“, предупреди Илон Мъск в Туитър. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Туитър буря след идеите на Илон Мъск за решение на войната в Украйна

„Важно е да се отбележи, че другият възможен изход, макар и малко вероятен, е ядрена война“, предупреди Илон Мъск в Туитър. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск влезе в онлайн спор с украински управляващи, сред които и президента Володимир Зеленски, след като предложи в Туитър идеите си за края на войната. В публикация в социалната мрежа милиардерът предлага на потребителите да гласуват с „да“ и „не“ за мирно решение на конфликта при някои условия, сред които и нов референдум в четирите украински окупирани територии, но този път под наблюдението на ООН.

Референдумите не бяха признати за легитимни нито от Киев, нито от западните държави, отбелязва „Гардиън“, но въпреки това, на базата на гласуването руският президент Путин има намерение да защитава териториите като руски.

„Русия напуска, ако това е волята на народа“, обяснява Мъск.

Другото му предложение е Крим, окупиран още през 2014 г., да бъде официално признат като част от Русия, „както е било от 1783 г. (до грешката на Хрушчов)“, а Украйна да обяви неутралитет.

Над 2 млн. души са дали своя глас досега, като повече от 60% са отговорили с „не“ на идеите на собственика на „Тесла“. В коментар той пояснява мотивите си за гласуването:

„Това е силно вероятното развитие на ситуацията – въпросът е колко ще загинат преди това. Важно е да се отбележи, че другият възможен изход, макар и малко вероятен, е ядрена война“.

Своеобразният онлайн референдум на Мъск не се възприе добре и предприемачът получи отговор дори от самия президент Зеленски, който проведе друго гласуване в личния си профил:

„Кой Илон Мъск ви харесва повече: този, който подкрепя Украйна, или този, който подкрепя Русия?“

Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, предложи „по-добър план за мир“, който включва връщането на окупираните територии, включително и Крим, в границите на Украйна, демилитаризиране на Русия и настояване страната да се откаже от ядрената си сила, както и международен трибунал за военните престъпници.

„Скъпи Илон Мъск, когато някой се опита да открадне гумите на теслата ти, това не ги превръща в законния собственик на тези гуми – отвърна Гитанас Науседа, президент на Литва. – Дори и те да са гласували за кражбата. Само казвам.“

Негативните реакции предизвикаха ново гласуване в профила на Мъск:

„Нека опитаме така тогава: трябва ли хората в Донбас и Крим да решат дали искат да са част от Русия или от Украйна?“

Отговорите там са по-колебливи, като почти 58% са отговорили с „да“.

„Русия въведе частична мобилизация – продължава Мъск. – Тя ще се превърне в пълна мобилизация, ако Крим е застрашен. Загубите и за двете страни ще са опустошителни. Населението на Русия е три пъти повече от това на Украйна, така че в една пълномащабна война победата за Украйна е слабо вероятна. Ако се интересувате от хората в Украйна, търсете мир.“

През февруари Мъск, който е и създател на „Спейс Екс“, осигури интернет достъп за хората в Украйна, изпращайки над територията на страната спътници на „Старлинк“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg