Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Туитър потвърди aвтентичносттa на Исус

Социaлнaтa мрежa спря плaтеното верифицирaне нa хорa и компaнии след лaвинa от злоупотреби

Профилът нa Исус Христос - „дърводелец, лечител, бог, роден в Изрaел“ - докaзaн кaто aвтентичен в Туитър - Туитър потвърди aвтентичносттa на Исус

Профилът нa Исус Христос - „дърводелец, лечител, бог, роден в Изрaел“ - докaзaн кaто aвтентичен в Туитър

Туитър временно спря предлагането на платения абонамент за синьо кръгче в платформата след масови злоупотреби с нововъведението. Абонаментът от 8 долара месечно е идея на новия собственик Илон Мъск, предлагано на популярните профили безплатно досега. От средата на миналата седмица всеки потребител получи възможност да се възползва от платената услуга, но липсата на ясни правила за удостоверяването на самоличността на хората, администриращи профилите, доведе до хаос и множество тролски атаки, при които с въпросното кръгче за автентичност се сдоби и Исус Христос.

„Twitter Blue“, както Мъск нарече платения абонамент, просъществува само ден-два, преди да бъде ограничен за операционната система на „Епъл“ (във версията на приложението за Андроид не се предлагаше). От програмата може да се възползва всеки потребител, заплатил необходимата сума, без дори да предложи документи за самоличност, пише „Форбс“. Така социалната мрежа се наводни с верифицирани тролове, представящи се за популярни политически фигури като Джордж Буш, Тони Блеър, търговски компании като „Пепси“, „Тесла“, „Бритиш петролиум“…

Много от тролските акаунти са трудни за разпознаване, отбелязва изданието, и доведоха до информационен хаос. Фалшив профил на фармацевтичната компания „Eli Lilly and Company“ например публикува, че „с радост съобщава, че инсулинът вече е безплатен“, а друг техен продукт ще се предлага за 400 долара, защото „можем да правим каквото си поискаме“. Твърдението за инсулина доведе до голям спад от над 4% в акциите на „Лили“ и милиони долари загуба, но и предизвика дебат в САЩ за високата цена на животоспасяващото лекарство.

Все още не е ясно дали и кога абонаментната услуга ще бъде подновена и какво ще се промени в начина, по който модераторите на социалната мрежа проверяват истинността на акаунтите, които верифицират. Платеният абонамент се разглежда като спасителен пояс от Мъск, който наскоро придоби Туитър за 44 млрд. долара и по-рано заяви, че „фалит не е изключен“.

Вижте още: МЪСК: ФАЛИТ НА ТУИТЪР НЕ Е ИЗКЛЮЧЕН

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg