Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Туитър верифицира фалшив профил на Кормак Маккарти

Писателят, който бяга от публичността, „споделя“ във фалшивия акаунт, че обича комбуча

Кормак Маккарти по време на снимките на телевизионния филм „Експрес: Сънсет лимитед“. Снимка: НВО Films/IMDb - Туитър верифицира фалшив профил на Кормак Маккарти

Кормак Маккарти по време на снимките на телевизионния филм „Експрес: Сънсет лимитед“. Снимка: НВО Films/IMDb

Кормак Маккарти е познат на читателите си с песимистичните, остри теми в произведенията си и с много редките си публични прояви. Затова мнозина останаха изненадани, когато научиха, че писателят не само има профил в Туитър, но и е решил да сподели с последователите си възхищението си от комбуча и приложението за аудиосподеляне „Саундклауд“, пише „Гардиън“.

Акаунтът, регистриран през 2018 г., е отбелязан като реален от Туитър и се ползва със синьо кръгче с тикче до погрешно изписаното име „Кормак МкКрти“. По-късно се оказва обаче, че писателят никога не е търсил услугите на социалната мрежа – факт, потвърден от агента на истинския Маккарти и от издателя му.

На 3 август от Туитър признаха, че са направили грешка:

Въпросният профил е бил потвърден като реален по погрешка и когато това бе установено, се поправихме. Акаунтът ще трябва да се придържа към политиката на Туитър за пародийни, коментарни и фен профили“.

Компанията е отказала да предостави отговор на въпроса как се е стигнало до погрешната преценка. Процесът по раздаване на сини кръгчета бе възстановен след дълго отсъствие едва през май тази година. Преди това от Туитър поискаха няколко години пауза, за да преразгледат критериите на програмата.

Верификацията на профилите бе въведена в Туитър и няколко други социални мрежи с цел избягването на кражбата на личността. Потребителите, получили тикче за одобрение, се ползват с разширен администраторски панел, постовете им достигат до останалите приоритетно и доскоро имаха лукса да виждат по-малко или никакви реклами в новинарския си поток. През 2017 г. компанията се изправи пред сериозни критики, след като раздаде значки на няколко крайнодесни фигури в САЩ, включително и на организаторите на сблъсъците в Шарлътсвил, при които човек от редиците на контрапротеста бе убит. След този инцидент Туитър спря верифицирането на профили за четири години, за да рафинира процеса.

Верифицирането започна отново през май 2021 г. и продължи само 8 дни, преди да се наложи повторното му спиране – този път заради огромния брой запитвания. За да бъде потвърден като реален един профил, администраторът му трябва да докаже своята самоличност, като покаже личната си карта или линк към официален свой сайт, свързан с профила му в социалната мрежа.

Потребителят, представящ се за Кормак Маккарти, не е направил нито едно от двете, но от Туитър все пак са му дали синя значка заради популярна публикация, в която се казва:

„Публицистът ми ме тормози непрекъснато, че използвам рядко този пъклен уебсайт“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg