Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Туитър все пак върна сините значки, за някои безплатно

Покойниците Пол Уокър, Антъни Бурдейн и Джамал Хашоги верифицирани с обяснение, че са си платили

Илон Мъск е поел плащанията за Туитър абонаментите на Стивън Кинг, Уилям Шатнър и Леброн Джеймс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Туитър все пак върна сините значки, за някои безплатно

Илон Мъск е поел плащанията за Туитър абонаментите на Стивън Кинг, Уилям Шатнър и Леброн Джеймс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туитър представи поредна нова промяна в политиката си за верифициране на профили и предостави значка на акаунтите на Пол Уокър, Антъни Бурдейн и Джамал Хашоги с твърдението, че са си платили за услугата. Уокър загина в катастрофа през 2013 г., ресторантьорът Антъни Бурдейн отне живота си през 2018 г., а саудитският журналист Хашоги бе убит в саудитското посолство в Истанбул същата година.

След множество промени относно кои профили може да носят синята значка, гарантираща автентичност на акаунтите, Туитър въведе месечен абонамент за тикчето, започващ на цени от 8 долара на месец. Бе взето решението, че т. нар. „наследствени тикчета“ на профили на знаменитости, верифицирани преди собствеността на компанията да премине в ръцете на Илон Мъск, ще бъдат отнети. През последните дни обаче се наблюдава, че някои профили носят значката, без да са поискали услугата, или да са заплатили за нея, съобщава „Гардиън“.

Значките, верифицирани преди времето на Мъск и отказали да плащат такса, бяха официално свалени на 20 април. Въвеждането на платен абонамент обаче не доведе до очаквания резултат – по-малко от 500 от общо 400 хил. верифицирани в миналото профили са избрали да запазят значката си срещу заплащане, останалите са продължили да използват социалната мрежа безплатно, сочи статистиката. Така без тикче останаха Бионсе, Роналдо и Пол Маккартни например – към днешна дата техните профили отново са верифицирани, но с твърдението, че са платили за услугата. През уикенда същото се случи с по-голямата част от знаменитостите с над 1 млн. последователи, видно изключение бе Джак Дорси, бившият собственик на Туитър.

Разминаването доведе до критики, че няма ясно разграничение между платените профили и онези, които използват значката безплатно. Всички акаунти с тикчето са придружени с описание, че са абонати на „Twitter Blue“, платената услуга.

Три профила получиха специално отношение – Стивън Кинг, Леброн Джеймс и Уилям Шатнър получиха тикче безплатно, като цената за това плаща самият Мъск, съобщи самият той. Кралят на хоръра отбеляза още на същия ден, че не плаща за услугата и на 22 април се обърна към милиардера с пост в Туитър, съветвайки го вместо това да дари сумата за благотворителност в Украйна. Малко по-късно писателят обяви, че Мъск е разпределил 100 млн. долара на различни благотворителни организации в страната.

„Отлично. Слава на Украйна“, заяви Кинг в профила си в Туитър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg