Тук може да има спектакли, а не само фотосесии

Загиващото читалище „Светлина - 1861“ в град Шипка отново с артисти на сцената - но само за снимки

Балетистите Франческо Бориело от Италия и Нанако Имаи от Япония танцуват отново в читалище „Светлина - 1861“. Снимка: Здравко Менчев - Тук може да има спектакли, а не само фотосесии

Балетистите Франческо Бориело от Италия и Нанако Имаи от Япония танцуват отново в читалище „Светлина - 1861“. Снимка: Здравко Менчев

Двама балетисти от трупата на Старозагорската опера танцуваха на сцената на читалище „Светлина – 1861“ в град Шипка. Франческо Бориело от Италия и Нанако Имаи от Япония излязоха на порутената сцена, край „трупа“ на пианото и пред пълния с останки от седалки салон. Единственият им зрител бе човекът с фотоапарата – Здравко Менчев, абитуриент от Гимназията с преподаване на чуждестранни езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора.

Здравко твърди, че е направил снимките малко преди да тръгне в медиите тъжната история на порутеното читалище, провокирана от кадрите на друг фотограф – Божидар Чоторов. Съдбата на сградата трогна хиляди в социалните мрежи, дебатът стигна до Министерството на културата, откъдето обещаха да върнат към живот изоставеното читалище. Идеята на младия фотограф Здравко Менчев е подобна, но във вид на метафора – да покаже силата на изкуството „да възражда, да вдъхва нов живот на хора и места“.

Кога ще изпълни обещанието си властта, не е ясно. Междувременно нека се насладим на кадрите с двамата балетисти в читалище „Светлина“ – докато все още има сцена, на която да танцуват.

Снимка: Здравко Менчев

Снимка: Здравко Менчев

Снимка: Здравко Менчев

Снимка: Здравко Менчев

Снимка: Здравко Менчев

Снимка: Здравко Менчев

Снимка: Здравко Менчев

Авторът на фотосесията Здравко Менчев

Америка за България

Bookshop 728×90