Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тук ще бъде лъвът с картата на България (снимки)

Завръща се на старото си място след почти 40 години „изгнание“

Постаментът е в очакване на лъвската фигура. Снимки: Емил Георгиев - Тук ще бъде лъвът с картата на България (снимки)

Постаментът е в очакване на лъвската фигура. Снимки: Емил Георгиев

След броени дни лъвът, оцелял от Войнишкия мемориал, ще бъде поставен отново в центъра на София. Статуята, дело на скулптора Михаил Михайлов, ще заеме своето място, където до преврата през 1944 г. властта е отдавала почит на загиналите български воини, а майките им са правили панихиди. Лъвът се завръща на старото си място след близо 40 години „изгнание“.

Гранитният постамент е вече готов да бъде увенчан с лъвската фигура. В момента работници подготвят градинката пред НДК, където ще бъде монтирана скулптурата. Мизансценът е подобен на стария – в кръг около лъва е поставен парапет, с няколко каменни основи, на които може би отново ще има жертвеници.

Някогашният мемориал е открит от Борис III и официално е известен като „Паметник на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. от Първи и Шести софийски полкове“. Първоначалният му вид е от три стени (в П-образна форма) с декоративна колонада и монтирани върху тях плочи с имена на загиналите във войните. Размерите са внушителни – 21 метра ширина и 11 м височина на всяка от стените.

Лъвът от паметника в гръб. Снимка: Стара София

Столична община ще възстанови целия комплекс. На първия проведен конкурс никой от кандидатите не събра достатъчно брой точки, затова предстои обявяването на нов. А избраният проект ще премине през обществени обсъждания и разглеждане от художествения съвет на общината.

Дълги години лъвът с картата на Санстефанска България бе част от Военно-историческия музей в София. Снимка: Илия Мечков

Вижте още: ЗАВРЪЩАНЕТО НА ПЪРВА ДИВИЗИЯ И СТЕНИТЕ НА ПЛАЧА


Бел. ред.: Първоначално материалът бе публикуван със заглавие „Тук ще бъде лъвът с картата на Санстефанска България“. Коя карта всъщност е под лапата на лъва можете да прочетете тук.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg