Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тука има Панаир на книгата, тука нема

Последно или предпоследно ще бъде пред НДК?

Издателите до последно не знаят къде ще се проведе Пролетният панаир на книгата. Снимка: БГНЕС - Тука има Панаир на книгата, тука нема

Издателите до последно не знаят къде ще се проведе Пролетният панаир на книгата. Снимка: БГНЕС

Къде ще бъде Пролетният панаир (или базар) на книгата? Този въпрос дълго стоя без конкретен отговор, а началото наближава – 29 май. След поредица промени на локацията заради Европредседателството, стотици издатели са в неизвестност ще бъдат ли на закрито, или на открито – и в крайна сметка къде.

След проточилото се мълчание, новината най-сетне бе обявена. Панаирът ще бъде пред НДК, съобщи Велизара Добрева, председател на организатора на панаира Асоциация „Българска книга“ (АБК), в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ.

Пред НДК – но не там, където предпоследно бе посочено на участниците: на площада пред сградата. Ще бъде в друга част на градината пред Двореца на културата: в ъгъла, в близост до улиците „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“.

В АБК научават, че вариантът „В НДК“ отпада около месец преди началото на събитието – при първоначалните уверения, че няма пробем да бъде в Двореца, въпреки строгите мерки за сигурност на всички входове на сградата и проверките на посетителите дори в Литературен клуб „Перото“.

„Първо забраниха в НДК, после пред НДК – и сега в последния момент колегите местят мястото от зоната около входа на сградата към „Патриарха“. Което създава усложнения, не става толкова просто, това е най-голямото културно-търговско събитие в столицата“, каза по БНТ Веселин Тодоров от „Сиела“, член на УС на Асоциация „Българска книга“.

След като получават отказ за НДК, Асоциацията обсъжда заедно с Министерството на културата над 7-8 варианта – и последниата локация, около която Управителният съвет на АБК се обедини, бе пешеходната зона на бул. „Витоша“ – там, където се провежда наесен Алея на книгата. По неизвестни причини впоследствие и тази зона е била отхвълена. И сега, след като официално бе съобщено за кьошето в градината пред НДК, издателите имат броени дни да се подготвят да изложат книжната си продукция на открито, в условия на риск от обичайните дъждове в този период от годината.

Според Добрева, мащабът на Пролетния панаир навън ще е почти колкото в НДК, предоставената изложбена площ ще бъде над 900 кв м. Повече от 70 български издателства ще участват в събитието.

„Проблемът с този Панаир не е, че е преместен, а че ние до последно не знаем дали ще бъде в НДК – коментира в БНТ и Манол Пейков от издателство „Жанет 45“. – Това е знак, поредният, за липса на държавничестност в България в областта на културата. Представете си, че това се случва в областта на отбраната или на вътрешните работи – да не знаеш коя граница днес защитаваш, къде имаш армия, къде има гранична полиция…“

Това според него говори за несериозност от страна на държавата към културата. За липса на отговорност, защото в България има над 1200 издатели, десетки от тях са заявили участие в книжното изложение и, по думите на Пейков, във всеки един ден на Панаира един средностатистически български издател продава толкова книги, колкото за повече от месец по книжарниците в страната. Липсата на отговорност е и към читателите, които дълго спестяват, за да успеят да си купят книги с намаление от изложението.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg