Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Журналист от „Репортери без граници“ с обвинение за тероризъм в Турция

Трима души са поредните жертви на ограничаването на свободата на словото в страната

Европейският съюз настоява Турция да промени своите закони в частта за тероризма. Изглежда обаче, че президентът Реджеп Ердоган няма такива намерения. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Журналист от „Репортери без граници“ с обвинение за тероризъм в Турция

Европейският съюз настоява Турция да промени своите закони в частта за тероризма. Изглежда обаче, че президентът Реджеп Ердоган няма такива намерения. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция повдигна обвинения за „терористична пропаганда“ на трима души, включително и представител на „Репортери без граници“, предава Би Би Си. Наредени са арестите на Ерол Ондероглу от организацията, на журналиста Ахмед Несин и на изследователката Себнем Корур Финканчи.

Тримата са участвали в кампания на солидарността в подкрепа на прокюрдския вестник „Озгюр Гюндем“. Според турски медии всеки от тях е бил редактор на броя за по ден.

В специално изявление на „Репортери без граници“ се посочва, че това е „невероятно дъно за свободата на пресата в Турция“.

„Това е още един черен ден за медийната свобода в Турция“, коментира Йохан Бир, лидер на „Репортери без граници“ за Източна Европа и Централна Азия.

Вижте още: ЕРДОГАН ИСКА ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ТЕРОРИСТ ДА ВКЛЮЧВА И ЖУРНАЛИСТ

Ондероглу от организацията е арестуван заради работата си по три статии за операциите по сигурността в югоизточна Турция, населена предимно с кюрди, както и за участие в сблъсък с полицията. По думите на Бир Ондероглу, който работи за „Репортери без граници“ от две десетилетия, е „жертва на посегателствата, които винаги е осъждал“.

Изследователката Себнем Корюр Финанчи е председател на фондацията „Човешки права на Турция“. Ахмед Несин пък е добре познат местен журналист.

Според последния индекс на свободата на словото на „Репортери без граници“ Турция е на 151-о място от 180 държави. Активисти в сектора посочват, че свободата на изразяването драматично е спаднала в последно време, а съдебните дела срещу журналисти, учени и други публични фигури рязко са се повишили.

Вижте още: МИС ТУРЦИЯ С ПРИСЪДА ЗА ОБИДА НА ЕРДОГАН

През май турски съд осъди двама обещаващи журналисти за разкриване на държавни тайни – дело, което международната общност категорично критикува. Тогава репортерите бяха съобщили в медиите, че Турция е опитала да достави оръжие на бунтовниците, сражаващи се срещу сирийското правителство.

В момента Турция провежда военна офанзива срещу Кюрдската работническа партия, заела силни позиции в югоизточната част на страната. Заради това и властите са ограничили медийното отразяване на кампанията. Няколко журналисти вече са били арестувани в района и депортирани обратно заради свои материали по темата от мястото на събитията.

Европейският съюз настоява Турция да промени своите закони в частта за тероризма – това е и едно от условията за спорното мигрантско споразумение със страната, което ще позвали да гражданите ѝ да влизат в Евросъюза без визи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg