Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Турчин показва филм за Арменския геноцид на кинофестивала във Венеция

Поклон от Фатих Акин пред хилядите жертви

Режисьорът Фатих Акин е турчин, роден в Хамбург, Германия. - Турчин показва филм за Арменския геноцид на кинофестивала във Венеция

Режисьорът Фатих Акин е турчин, роден в Хамбург, Германия.

Култовият турски режисьор Фатих Акин ще покаже филма си са Арменския геноцид на Международния кинофестивал във Венеция, който ще се проведе от 27 август до 6 септември, съобщават чуждите агенции.

Начинанието на Акин е истинска провокация, защото масовото клане на арменци в Турция по време на Първата световна война е една от най-големите рани между двата народа. На световната политическа сцена темата рядко се повдига, за да не бъде засегната Турция. Вместо да мълчи, Акин е решил да се поклони пред стотиците хиляди жертви на арменския холокост.

Филмът The Cut разказва за ням арменец на име Назарет Манукян, който е преживял Геноцида и след години разбира, че е възможно дъщерите му, близначки, да са живи и започва да ги търси. Пътуването на Назарет започва от селото му Мардин, минава през пустинята, стига до Куба и на накрая до Северна Дакота. В образа на арменеца влиза актьорът Тахар Рахим.

Сцена от филма The Cut

Сцена от филма The Cut

„Taхар не казва и дума по време на филма и е малко като Чарли Чаплин, но в същото време той е типичен уестърн герой като от филмите на Серджо Леоне“, казва Акин за Cineuropa.

Сценарият е дело на Фатих Акин и Мардик Мартин. Филмът е на английски език, но версията, която ще има премиера във Венеция, е дублирана на немски език.

Акин трябваше да представи The Cut на филмовия фестивал в Кан, но го изтегли в последния момент, поради „лични причини“.

Фатих Акин е един от най-изявените режисьори в Европа. Роден е в Хамбург, Германия, родителите му са турци. Филмите му са печелили множество международни награди – „Златна мечка“ от Берлинския филмов фестивал, отличие за най-добър филм и награда на публиката на Европейските филмови награди през 2004 г., приз от Кан за най-добър сценарий, както и наградата LUX на Европейския парламент.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg