Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Туристи строшиха скулптура в опит за селфи

Мраморната творба, която вече е без корона, от векове е символ на италианския град Кремона

Творбата преди и след злополучния опит за селфи. - Туристи строшиха скулптура в опит за селфи

Творбата преди и след злополучния опит за селфи.

Двама туристи са счупили безценна италианска скулптура в опит да си направят селфи с нея. Те опитали да се качат върху произведението и да се снимат с него, при което короната на върха се откъртила и сгромолясала на земята. „Статуя на двамата Херкулес“ в град Кремона изобразява емблемата на града, придържана от двама Херкулесовци, митологичния полубог, който според легендите е основал Кремона.

Според „Кориере дела Сера“ инцидентът е станал в петък през нощта. В неделя полицията вече била идентифицирала извършителите. Самоличността им засега не се оповестява.

Мраморната творба е създадена през 1700 г. и от векове се възприема като символ на Кремона. Преди да бъде поставена на настоящото си място – при градския портик от XIII век, тя първоначално е била разположена на крепостните стени.

Преди две години американски турист неволно отчупи пръст на 600-годишна статуя във Флоренция, докато измервал своите длани с нейните.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg