Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Туристите се върнаха в София

77% повече туристи през първото полугодие на 2022 г. в сравнение с 2021 г.

На бул. „Витоша“ най-често може да се чуе чужда реч в столицата. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Туристите се върнаха в София

На бул. „Витоша“ най-често може да се чуе чужда реч в столицата. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Почти ¾ повече са туристите, пристигнали в София през първото полугодие на 2022 г., отколкото през 2021-а, съобщи заместник-кметът на направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Ирина Савина. При това по-голям дял от увеличението се пада на чуждестранните туристи, които са със 139% повече. Българските туристи са се увеличили с 37%. Това сочат данните на Единната туристическа система (ЕСТИ) на Министерството на туризма.

Водещи сред чуждестранните пазари по брой туристи у нас са Германия, Румъния, Израел, Италия, САЩ, Румъния, Гърция и др. От началото на годината се отчита засилен интерес към София като туристическа дестинация от страна на британските граждани.

Туристите пребивават в София средно 2 – 3 дни, като ръстът на нощувките е 86%. За първото полугодие на 2022 г. водещ дял с 62% сред пренощувалите туристи имат чуждестранните, срещу 38% за българските. Данните на ЕСТИ отчитат преобръщане на тенденцията от същия период на 2021 г., когато делът на пренощувалите български туристи е 51% срещу 49% за чуждестранните.

На гостите на столицата вече се предлагат новите туристически продукти „Винена карта на София“, карта „Опознай птиците на София“ и карта „STREET ART SOFIA“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах