Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Старите амбиции на Болния човек на Европа (снимки)

Тайни и изкушения от Османската империя - фесове, дресура, чеверме

17 ноември 1922 г. Последният султан на Османската империя Мехмед VI, вече лишен от своята титла, заминава за Малта на британски кораб. Такава съдба може би очакваше Ердоган в случай на успех на преврата. - Старите амбиции на Болния човек на Европа (снимки)

17 ноември 1922 г. Последният султан на Османската империя Мехмед VI, вече лишен от своята титла, заминава за Малта на британски кораб. Такава съдба може би очакваше Ердоган в случай на успех на преврата.

Намаз (молитва) моряци на борда на  броненосца „Месудийе“. В последния век на своето  съществуване Османската империя не е възприемала себе си като „болният човек на Европа“: султани-реформатори са се опитвала да направят от нея едновременно водеща мюсюлманска страна  и прогресивна държава, носеща светлината на цивилизацията на дивите народи (преди всичко арабски).

Намаз (молитва) на моряци на борда на броненосца „Месудийе“. В последния век на своето съществуване Османската империя не е възприемала себе си като „болния човек на Европа“: султани-реформатори са се опитвала да направят от нея едновременно водеща мюсюлманска страна и прогресивна държава, носеща светлината на цивилизацията на дивите народи (преди всичко арабски).

Османският борец Кара Ахмед. Османската империя не е оставала встрани от увлечението по зрелищните спортове в началото на XX век.

Османският борец Кара Ахмед. Османската империя не е оставала встрани от увлечението по зрелищните спортове в началото на XX век.

 

18

Османските турци обичали животните и се любювали на дресурата още преди да стане модно през XVIII век.

19

Османската пехота победоносно отблъсква десанта на Съюзниците по време на Дарданеллската битка — най-успешната за Турция през Първата световна война. На англичаните, французите и австралийците не се удалосо да превземат Константинопол.

20

Операция в детската болница „Хамидие“ (1900 г.). Още едно доказателство, че Турция не е била дива и варварска държава.

21

Леката кюрдска кавалерия в Истанбул (1896 г.). За разлика от съвременността, през XIX век кюрдите били верни съюзници на турците.

22

Истанбул, нощен азан (призив към молитва), XIX век. На 15 юли през нощта от минаретата на града из страната също звуча азан — Ердоган призова своите поддържници да излязат на улицата и да предотвратят преврата.

23

Офицери-доброволци от Турция в мароканската армия, сражаващи се против френските завоеватели (1910 г.). Вероятно са го направили по сърце, след като се уволници от османските въоръжени сили.

24

Големите победи в първия век от съществуването на Османската империя били постигнати от еничари, кавалериси-спахии и артилерия. Но през XVIII век пораженията от европейските армии накарали султана да състави „полк на новия строй“. Някои от тях маршируват пред Селим III.

25

Парад на османски школници в Дамаск – колко странно би звучало това днес.

26

Вестникопродавец от XIX век. Ердоган нерядко преследва опозиционните журналисти.

27

Карта на Австралия и Океания от турския Генщаб през 1897 г. Кой казва, че в Османската империя не е имало мащабниамбиции?

Снимки: Архив на Османската империя

Предишна страница 1 2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах