VivaPay

Турският музей „Резан Хас“ пусна онлайн археологическата си колекция

Заснети с резолюция 16К, експонатите могат да бъдат разгледани в големи детайли

Теракотена фигура на конник от Желязната епоха, датирана между XI - IV в. пр. Хр. - един от ценните археологически експонати в колекцията на „Резан Хас“.  - Турският музей „Резан Хас“ пусна онлайн археологическата си колекция

Теракотена фигура на конник от Желязната епоха, датирана между XI - IV в. пр. Хр. - един от ценните археологически експонати в колекцията на „Резан Хас“.

Истанбулският частен музей „Резан Хас“ дигитализира колекцията си с археологически експонати и ги качи онлайн за безплатно посещение. Подобно на стотици музеи по света, и този е зтворен заради световната пандемия от коронавирус.

Дигиталният триизмерен архив отнема над 20 хил. снимки на колекцията от над 300 артефакти. Те са заснети в резолюция 16K, което дава възможност на любителите да наблюдават находките в детайли. Има и възможност за разглеждане през устройство за виртуална реалност. Откритията са подредени хронологично от неолита до селджукския период.

Сред акцентите може да откриете редица купи и кани с фигурки на религиозна тематика; макет на кола, направен от теракота и датиран от 3500-2000 г. пр. Хр., мраморна фигурка на гръцката богиня Хеката от римския период. Достъпът до архива е активен през всички дигитални устройство на линк: sketchfab.com/rezanhasmuseum.

Музеят „Резан Хас“, отворен през 2007 г. в памет на бизнесмена Кадир Хас, се помещава в стара византийска цистерна и сред останките на османски хамам. В колекцията му има още картини и фотографии.

Америка за България

Към момента границите на Турция са затворени, а в страната от коронавирус са починали 277 души.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg