Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Турският музей „Резан Хас“ пусна онлайн археологическата си колекция

Заснети с резолюция 16К, експонатите могат да бъдат разгледани в големи детайли

Теракотена фигура на конник от Желязната епоха, датирана между XI - IV в. пр. Хр. - един от ценните археологически експонати в колекцията на „Резан Хас“.  - Турският музей „Резан Хас“ пусна онлайн археологическата си колекция

Теракотена фигура на конник от Желязната епоха, датирана между XI - IV в. пр. Хр. - един от ценните археологически експонати в колекцията на „Резан Хас“.

Истанбулският частен музей „Резан Хас“ дигитализира колекцията си с археологически експонати и ги качи онлайн за безплатно посещение. Подобно на стотици музеи по света, и този е зтворен заради световната пандемия от коронавирус.

Дигиталният триизмерен архив отнема над 20 хил. снимки на колекцията от над 300 артефакти. Те са заснети в резолюция 16K, което дава възможност на любителите да наблюдават находките в детайли. Има и възможност за разглеждане през устройство за виртуална реалност. Откритията са подредени хронологично от неолита до селджукския период.

Сред акцентите може да откриете редица купи и кани с фигурки на религиозна тематика; макет на кола, направен от теракота и датиран от 3500-2000 г. пр. Хр., мраморна фигурка на гръцката богиня Хеката от римския период. Достъпът до архива е активен през всички дигитални устройство на линк: sketchfab.com/rezanhasmuseum.

Музеят „Резан Хас“, отворен през 2007 г. в памет на бизнесмена Кадир Хас, се помещава в стара византийска цистерна и сред останките на османски хамам. В колекцията му има още картини и фотографии.

Към момента границите на Турция са затворени, а в страната от коронавирус са починали 277 души.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах