Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Турският музей „Резан Хас“ пусна онлайн археологическата си колекция

Заснети с резолюция 16К, експонатите могат да бъдат разгледани в големи детайли

Теракотена фигура на конник от Желязната епоха, датирана между XI - IV в. пр. Хр. - един от ценните археологически експонати в колекцията на „Резан Хас“.  - Турският музей „Резан Хас“ пусна онлайн археологическата си колекция

Теракотена фигура на конник от Желязната епоха, датирана между XI - IV в. пр. Хр. - един от ценните археологически експонати в колекцията на „Резан Хас“.

Истанбулският частен музей „Резан Хас“ дигитализира колекцията си с археологически експонати и ги качи онлайн за безплатно посещение. Подобно на стотици музеи по света, и този е зтворен заради световната пандемия от коронавирус.

Дигиталният триизмерен архив отнема над 20 хил. снимки на колекцията от над 300 артефакти. Те са заснети в резолюция 16K, което дава възможност на любителите да наблюдават находките в детайли. Има и възможност за разглеждане през устройство за виртуална реалност. Откритията са подредени хронологично от неолита до селджукския период.

Сред акцентите може да откриете редица купи и кани с фигурки на религиозна тематика; макет на кола, направен от теракота и датиран от 3500-2000 г. пр. Хр., мраморна фигурка на гръцката богиня Хеката от римския период. Достъпът до архива е активен през всички дигитални устройство на линк: sketchfab.com/rezanhasmuseum.

Музеят „Резан Хас“, отворен през 2007 г. в памет на бизнесмена Кадир Хас, се помещава в стара византийска цистерна и сред останките на османски хамам. В колекцията му има още картини и фотографии.

Фантастико

Към момента границите на Турция са затворени, а в страната от коронавирус са починали 277 души.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах