POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Турция глоби три телевизии заради негативни репортажи за земетресението

Санкциите са заради критиката на медиите за държавната реакция след бедствието, съобщи член на медийния регулатор

Мъж седи до бюст на Кемал Ататюрк в област Хатай, една от най-силно засегнатите точки в Турция от поредицата силни земетресения през февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Турция глоби три телевизии заради негативни репортажи за земетресението

Мъж седи до бюст на Кемал Ататюрк в област Хатай, една от най-силно засегнатите точки в Турция от поредицата силни земетресения през февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският медиен регулатор санкционира три телевизии заради негативните им репортажи за правителствената реакция след опустошителното земетресение в страната, става ясно от публикация в „Гардиън“. Медията цитира пост на член на регулаторния орган, назначен от квотата на опозицията, в социалните мрежи. Земетресението от ранните часове на 6 февруари, което засегна силно и Сирия, отне живота на над 42 хил. души в двете държави.

Глобите са за Halk TV, Tele 1 и турския клон на американската телевизия FOX, като сумите са съобразени с обявените от медиите приходи за януари. Първите два канала ще трябва да се разделят с 5% от приходите си за месеца, а FOX TV са били санкционирани с 3% по различни нарушения, уточни Илхан Ташчи от борда на регулатора. Halk TV е получила допълнителна глоба от още 3%. Освен това и трите медии са получили 5-дневна забрана за излъчване на едно от ежедневните си предавания.

„Всички тези глоби бяха базирани върху коментари и новини за земетресението – споделя Ташчи в социалните мрежи. – Живеем във време, в което съобщаването на новини се счита за престъпление.“

И трите издания са популярни в Турция с критичната си оценка на управлението на Реджеп Таип Ердоган, а Halk TV се свързва с Републиканската народна партия, основната опозиция в страната.

В  Турция предстоят президентски избори и Ердоган се надява да поднови мандата си, отбелязва „Гардиън“. Реакцията на администрацията му след земетресението се превърна в политическа кампания и десетки семейства, останали без дом, обвиниха държавата в мудни спасителни дейности и недостатъчна подкрепа.

През октомври Турция гласува закон, според който разпространението на фалшиви новини се наказва с до три години затвор. Страната се намира на 149-о място (от 180 страни) по свобода на словото, гласи статистиката на „Репортери без граници“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg