Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Турция премахва ДДС-то за книги

В България си остава 20%

Целта на промяната е да улесни достъпа до книги на читателите и да бъдат подкрепени издателите. - Турция премахва ДДС-то за книги

Целта на промяната е да улесни достъпа до книги на читателите и да бъдат подкрепени издателите.

Турция ще премахне Данък добавена стойност за книги и периодични издания, за да направи достъпа до тях по-лесен, съобщи президентът Ердоган в неделя по време на публично събитие в Истанбул. Законовите промени влизат за гласуване тази седмица в парламента, съобщава „Ройтерс“.

Освен да улесни достъпа до книги, целта на промяната е да бъдат подкрепени издателите, ощетени при процеса на дигитализация в индустрията, твърди турският държавен глава.

„Въвеждането на нулевия ДДС върху книги и периодични издания ще бъде обсъждано като част от закон в парламента и ще бъде разширено до (всички) издатели и търговци на книги тази седмица – добави Ердоган. – Вече няма да има ДДС върху книги, списания или вестници.“

Турците пазаруват хартиени издания с нулев ДДС от миналата седмица, като ги купуват директно от лицензирани издатели или от онлайн страниците им. Книгите, купени от книжарници или други търговци, се облагат с 8% данък.
През 2017 г. в южната ни съседка са отпечатани общо 58 027 заглавия, а общият тираж на периодичните издания е 1,66 млрд. бройки. От тях 90% са вестници, сочат официалните данни.

Америка за България

В последните години в Турция има безпрецедентни за републиката ограничения в свободата на словото. Срещу стотици журналисти се водят дела, само през 2018-а има 122 присъди за лишаване от свобода.

В България ДДС-то върху книгите и печата е 20%.

Bookshop 728×90