Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Турция привика германския посланик заради сатира с Ердоган (видео)

След хиляди заведени дела за обида на президента, Анкара напира да цензурира и европейските медии

Недоволството на турските власти е предизвикано от включената в предаването Extra 3 двуминутна сатирична песен  Erdowie, Erdowo, Erdogan. - Турция привика германския посланик заради сатира с Ердоган (видео)

Недоволството на турските власти е предизвикано от включената в предаването Extra 3 двуминутна сатирична песен Erdowie, Erdowo, Erdogan.

Турското външно министерство е призовало посланика на Германия в Анкара заради сатиричен клип, излъчен по германската телевизия NDR, съобщи онлайн изданието на „Шпигел“ в понеделник, позовавайки се на свои източници. Тогава е станало известно, че посланикът Мартин Ердман е бил привикан в министерството миналия вторник (22 март), заради предаване по NDR, излъчено пет дни по-рано, в което се иронизира Реджеп Ердоган. Медията e локална обществена телевизия, с централа в Хамбург, част от консорциума ARD.

Недоволството на турските власти е предизвикано от включената в предаването Extra 3 двуминутна сатирична песен  Erdowie, Erdowo, Erdogan, пише „Шпигел“. Авторите на клипа осмиват желанието на президента на Турция Ердоган да „живее на широка нога, като шеф на Босфора, в дворец с хиляда стаи, построен без разрешително в природен резерват“. На критика са подложени и нападките на властта срещу журналисти, отношението към кюрдите, жените, сделката с Меркел…

Немското външно министерство отказва коментар, от страна на Турция също няма официална информация за медиите. Освен уточнението, че разговорът е бил дълъг, подробности липсват и в „Шпигел“.

Америка за България

Новината идва в момент, когато германският канцлер Ангела Меркел търси сближаване с кандидатстващата за членство в Европейския съюз Турция, на чиято помощ тя се надява за разрешаване на мигрантската криза. Нейните усилия доведоха до подписване на спорна сделка между ЕС и Турция по-рано този месец. Срещу спирането на нелегалните миграционни потоци към Европа, Анкара трябва да получи финансови и политически възнаграждения.

Същевременно Ердоган разкритикува остро западните дипломати, които в петък изразиха подкрепа за Джан Дюндар, главен редактор на вестник „Джумхюриет“ и неговия колега Ердем Гюл в първия ден на процеса срещу тях в Истанбул.

Реджеп Ердоган в клипа на AND

Реджеп Ердоган в клипа на NDR

Главният редактор Джан Дюндар и кореспондентът на вестник „Джумхюриет“ – Ердем Гюл, бяха арестувани на 27 ноември 2015 г. по обвинение в  обвинения в подпомагане на терористи и шпионаж.

Причина за ареста стана публикация от май 2015-а за предполагаеми доставки на турско оружие в Сирия. Според вестника, снимките към статията доказват, че Турция контрабандно е въоръжавала сирийски въстаници през 2014 г. Правителството опроверга тази информация, а през юни президентът Ердоган поиска журналистите да бъдат съдени. През февруари Върховният съд на страната постанови, че арестът на двамата е извършен с нарушения и 26 февруари те бяха освободени срещу подписка.

Вижте още: ЕРДОГАН ИСКА ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ТЕРОРИСТ ДА ВКЛЮЧВА И ЖУРНАЛИСТ

В тяхна защита под открито писмо до турския премиер Ахмед Давутоглу се подписаха повече от 100 писатели от цял свят. Авторите на писмото – сред които са Маргарет Атууд, Елиф Шафак, Моника Али, Ян Мартел, Колм Тойбин и Марио Варгас Льоса, призоваха за сваляне на обвиненията и освобождаване на всички журналисти, задържани за изразяване на мнението си.

Ердоган е известен с извънредната си обидчивост и нисък праг на поносимост към критика. Турската прокуратура е започнала над 2000 дела срещу най-различни хора за обида на Ердоган, откакто той стана президент преди 18 месеца, съобщи правосъдният мистър на страната. Сред обвиняемите има карикатуристи, академици и дори ученици.


Из откритото писмо на 100-те писатели до турския премиер Давутоглу

В последните години турските власти правят изключителни усилия да заглушат гласа на критиките и несъгласието. Това оказва влияние във всички части на турското общество. Актуалното законодателство и практиките за следене не само намаляват свободата на словото за писателите и журналистите в страната, но сериозно застрашат основните права и свободи на десетки милиони хора.

(…)

Призоваваме за освобождаването на всички задържани в Турция, заради мирното упражняване на правото на свобода на словото, отказ от подобни обвинения срещу всички останали… и изменение или отмяна на цялото законодателство, които неоправдано ограничава свободата на изразяване.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3