СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Турция ще върне на Русия православни храмове в цялата страна

В руски православни храмове провеждат благодарствени молитви за руско-турската дружба

Президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин на среща в Кремъл на 5 март 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Турция ще върне на Русия православни храмове в цялата страна

Президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин на среща в Кремъл на 5 март 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция да върне на Русия религиозни православни обекти се договарят президентите Путин и Ердоган. Това става ясно от интервю в руския „Парламентарен вестник” на председателя на комитета по религиозните въпроси в Държавната дума на Русия Сергей Гаврилов.

Преди дни, след решението на турската страна да превърне „Света София” в джамия, световните информационни агенции съобщиха, че Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са провели телефонен разговор, в който руският президент е повдигнал въпроса за статута на храма. Преди това Путин се надявал, че властите в Турция ще вземат под внимание значението, което „Света София“ има за християнския свят, но след подписването на декрета руският президент заяви, че това е вътрешен въпрос за Турция.

Ердоган, според Гаврилов, е изразил готовност да върне на Русия православна собственост, която е принадлежала на руската страна преди Октомврийската ревюлоция. Става дума за седем храма не само в Истанбул, но и в Анталия, в град Мира (днешен Демре) – там Русия ще си върне храма, където е проповядвал Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

В сряда в храма музей на Свети Николай в Анталия се е състояло богослужение, на което руски православни християни са имали благодарствена обща молитва за руско-турската дружба, съобщава Анадолската агенция.

Русия ще си върне също поклоннически центрове, хотели и параклиси, които са били собственост на руски граждани отпреди революцията. Вече са в ход преговорите за детайлите по прехвърлянето с местните светски власти, твърди в интервюто си Сергей Гаврилов.

„Известно е, че от Константинопол поклонниците от цял свят са тръгвали към такива велики места за християните като Атон и Йерусалим. А Русия е създавала някога условия те да има къде да отседнат и да се помолят”, казва председателят на комитета за религия и общество в Държавната дума.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС