Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Турция забрани над 200 песни на турски и кюрдски изпълнители

Мотивите: „насърчават алкохолизма“ и „разпространяват тероризъм“

„Всички тези песни са за копнежа за свобода. Но това не е първият път [на забрана], няма да бъде и последният“, коментира Рожда Айкоч. - Турция забрани над 200 песни на турски и кюрдски изпълнители

„Всички тези песни са за копнежа за свобода. Но това не е първият път [на забрана], няма да бъде и последният“, коментира Рожда Айкоч.

Турската радио и телевизия TRT забрани над 200 песни на кюрдски и турски изпълнители под претекст, че „насърчават алкохолизма“ и „разпространяват тероризъм“. Цензурираните певци намират обвиненията за нелепи, съобщава „Дойче Веле“.

Медийната компания TRT е изготвила списъка с песните, които подлежат на забрана, още през 2016-а. Това обаче излиза наяве едва сега, когато представител на опозиционната партия на Турция повдига обвинение срещу решението. Списъкът съдържа общо 208 изпълнения, 66 от тях на кюрдски език, останалите – на турски. Сред тях са и няколко песни на известна кюрдска изпълнителка – Рожда Айкоч. Тя коментира, че не била никак учудена да види песните си в забранителния списък. През 2010 г. тя е осъдена на една година и осем месеца затвор, защото песните ѝ са обявени за „терористична пропаганда“. Осем години по-късно разбира, че трите ѝ песни „Dilan“, „Sal cu“ („Отминала година“) и „Lawe Min“ („Моят син“) отново са забранени, пак по същите причини.

„Всички тези песни са за копнежа за свобода. Но това не е първият път [на забрана], няма да бъде и последният“, коментира Айкоч пред „Дойче Веле“.

Песните ѝ са част от албум, излязъл през 2007 г. и многократно са били пускани както по радиото, така и по телевизията. Изпълнителката не разбира защо турските власти спират изпълненията сега, въпреки че са знаели за тях.

„Те сега ли откриват албума? Твроците са изобразени като групата на „другите“ – това е атмосферата, в която се оптиваме да оцелеем“, казва още 40-годишната певица.

След като списъкът със забранени песни стана медийно достояние, ръководството на TRT излезе с изявление:

„Медийните институции са задължени по закон да предовратят разпространението на съдържание, което насърчава употребата на цигари и алкохол, оказва негативно влияние върху развитието на децата и въздейства като терористична пропаганда“.

Рожда категорично отказва да приеме обвиненията и казва, че просто се опитва да съхрани кюрдската култура и за нея не е вариант да започне да пее на английски.

„Страната ни си губи времето“, смята певицата.

Цензурата, налагана над музикални изпълнения, не е новост в Турция – още преди ерата на Ердоган песни са били спирани редовно, като основанието за това е, че са „порнографски, насърчават алкохолизма, идеализират самоубийството и разпространяват политическа пропаганда“.

Ситуацията може да стане дори още по-лоша в бъдеще – управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (AKP) на президента Реджеп Тайип Ердоган е внесла в парламента проектозакон, който гарантира, че всички аудио- и визулни записи, редовно появяващи се онлайн, ще са под властта на правителствената броудкастинг агенция RTÜK (Върховен съвет за радио и телевизия).

„RTÜK имат широкообхватна власт. Ако я използват, може да наложат същите забрани и в интернет пространството. С тази власт над съдържанието демократизацията в Турция ще се превръне в далечна мечта“, коментира Яман Акдениз, професор вот Юридическия факултет на Истанбулския университет.

Това означава, че всички песни и видеа онлайн ще са под контрола на правителствения орган, а неговите правомощия ще станат почти безгранични.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах