Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

42 журналисти арестувани в Турция

Поредният ход в чистката след провала на преврата срещу правителството

В последната седмица турските власти уволниха, изпратиха в неплатен откпуск, арестуваха и започнаха разследвания срещу над 60 000 военни, полицаи, съдии, преподаватели и чиновници. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 42 журналисти арестувани в Турция

В последната седмица турските власти уволниха, изпратиха в неплатен откпуск, арестуваха и започнаха разследвания срещу над 60 000 военни, полицаи, съдии, преподаватели и чиновници. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са издали заповеди за арест на 42 журналисти, съобщава частното радио NTV в понеделник, 25 юли.

Сред задържаните е известният коментатор и бивш член на Меджлиса Назлъ Ълъджак. Според CNN Турция Ълъджак е бил уволнен от проправителствения вестник „Сабах” през 2013-а след критики срещу министри. Огромен корупционен скандал същата година бе приписан на дотогавашния съюзник на Ердоган – духовния лидер Фетхуллах Гюлен.

В последната седмица турските власти уволниха, изпратиха в неплатен откпуск, арестуваха и започнаха разследвания срещу над 60 000 военни, полицаи, съдии, преподаватели и чиновници. След неуспешния опит за военен преврат на учените е забранено да напускат страната. Същевременно Меджлисът обсъжда отнемането на депутатския имунитет и възстановяването на смъртното наказание. Въведено е тримесечно извънредно положение, даващо огромни правомощия на президента. В събота Ердоган издаде указ за затварянето на 2 341 институции, включително училища, благотворителни дружества, профсъюзи и медицински центрове. Затворени са и финансови институции, а плащанията през някои банки са практически блокирани. Указът, който според местните медии е първият, издаден по силата на извънредното положение, удължава срока на законно задържане без обвинение до 30 дни.

От 13 000 души, задържани при течащата чистка на хора, за които правителството твърди, че са въвлечени в опита за преврат, около 6 000 остават под арест, по думи на президента Ердоган от събота. Около 37 500 чиновници и полицейски служители са отстранени от работа, както и много кадри на Министерството на образованието.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Бързата вълна арести породи критики сред западните съюзници на Турция, които заявяват, че страната е тръгнала по все по-авторитарен път. Кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз е компрометирана според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах