Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тутанкамон пострада, загуби брадата си

Под лицето на фараона зейна пукнатина

Според реставратори епоксидната смола, с която била залепена брадата, не е подходяща. - Тутанкамон пострада, загуби брадата си

Според реставратори епоксидната смола, с която била залепена брадата, не е подходяща.

Златната погребална маска на фараона Тутанкамон, която се съхранява в музея в Кайро, е пострадала през лятото. Докато работници почиствали експоната, брадата на маската се отчупила. Вандалите се опитали да скрият случилото се като залепили счупената част с лепило, което имали под ръка. От ръководството на музея обаче забелязали повредата и изпаднали в паника, защото артефактът е безценен, съобщава агенция САПА.

Според реставратори епоксидната смола, с която била залепена брадата, не е подходяща за възстановяването на златната маска.

„Бързосъхнещата смола се използва, за да се слепят различни материали, включително метали, но не и в този случай“, твърдят експертите. Причината е, че този материал е изключително трудно, почти невъзможно да се отстрани от повърхността. От музея казват, че между лицето и брадата на фараона е зейнала пукнатина.

В момента тече разследване кой е виновникът за повредата на маската, която е на близо 3300 години.

Гробницата на Тутанкамон (фараон на Египет, управлявал 1332-1323 г. пр. н. е.) е открита на 4 ноември 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър. Това е единствената неограбена гробница в Долината на царете близо до Луксор, Египет. Четири месеца по-късно Картър отваря погребалната камера и намира саркофага на Тутанкамон.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg