Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Тутанкамон събра рекорден брой зрители в Париж

Съкровището на турне - събира пари за нов музей

Почти всички от 3400-те експонати идват от Египетския музей на площад „Тахрир“ в Кайро и от ръководството на музея твърдят, че те никога няма да напуснат страната отново. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Тутанкамон събра рекорден брой зрители в Париж

Почти всички от 3400-те експонати идват от Египетския музей на площад „Тахрир“ в Кайро и от ръководството на музея твърдят, че те никога няма да напуснат страната отново. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 1,42 милиона туристи са посетили изложбата „Цар Тутанкамон: Съкровищата на златния фараон“ в Париж, която продължи от 23 март до 22 септември и привлече най-голям брой посетители в историята на изложбите във Франция, съобщава „Франс Прес“.

Предишният рекорд принадлежеше на друга изложба на същата тема, обявена като „събитието на века“ през 1967 г., когато 1,24 милиона души се наредиха на опашка, за да видят „Тутанкамон и неговите времена“ в Пти Пале.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 150 артефакта от гробницата на фараона – включително 60, които никога преди не са напускали Египет – са събрани за изложбата. От египетското министерство за антиките заявиха, че това е най-големият брой съкровища на Тутанкамон, които някога са напускали страната. Почти всички от 3400-те експонати идват от Египетския музей на площад „Тахрир“ в Кайро и от ръководството на музея твърдят, че те никога няма да напуснат страната отново.

Новият дом на съкровището

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Несравнимата колекция ще бъде пренесена в огромния нов Голям египетски музей близо до пирамидите в Гиза, който трябва да бъде открит догодина. Мустафа Уазири, генерален секретар на египетското министерство по антиките, заяви, че парите от турнето на Тутанкамон, което догодина ще посети и Сидни, ще помогнат за финансирането на новия музей в Гиза.

Изложбата ще мине и през още дестинации, все още необявени, преди артефактите да се завърнат в Египет през 2024 г.

„Моля, идете да ги видите – призова д-р Уазири, – преди да са се прибрали в Египет завинаги.”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гигантският пътуващ спектакъл е и начин да бъде отбелязана 100-годишнината от откриването на гробницата на младия фараон от британския археолог Хауърд Картър през 1922 г.

Специално за представянето в Париж Лувърът е добавил и един от своите топ египетски експонати, статуя на Амон, върховен египетски бог, защитник на фараона. Организаторите трябваше да удължат работното време от 9 до 21 ч. в огромната площ на парка „Ла Вийет“ в северната част на френската столица, в опит да се справят с наплива от посетители.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Париж бе втората спирка от фараонската обиколка, която започна в Лос Анджелис. От 2 ноември до май 2020 г. „Тутанкамон: Съкровищата на Златния фараон“ – описана като събитие „веднъж на поколение“ – ще гостува в Лондон. Предишният път, когато в британската столица имаше експозиция със сравним интерес, беше през 1972-ра – „Тутмания” – тя отново бе посветена на момчето цар и привлече в Британския музей 1,6 млн. души.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах