Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тв културата – Златки и Пищови

Ако готвите концерт, а не сте в развод – не чакайте интервю

Тв водещият Александър Кадиев е актьор и знае колко е важно медиите да подкрепят театъра. Затова не пропуска да съобщи от екрана кога и къде има представление. - Тв културата – Златки и Пищови

Тв водещият Александър Кадиев е актьор и знае колко е важно медиите да подкрепят театъра. Затова не пропуска да съобщи от екрана кога и къде има представление.

Културата е на изчезване в телевизията. Не е нарочно, не е по сценарий, а заради рейтинга. Ако ви предстои премиера в театъра или концерт, а не се развеждате, не сте изневерили на жена си и не желаете да се похвалите пред цяла България с този факт – не разчитайте на покана в някой от сутрешните блокове. Без жълто не сте интересен. Ако имате качества – никой телевизионер няма да ви погледне. Всъщност, закъде сте тръгнали без пиар?!

Най-евтино излиза да поканиш някого на разговор в студиото, признаваше навремето професорът по телевизия Хачо Бояджиев. А най-висок рейтинг с най-малко усилия и максимална печалба се постига със „звезди” от риалити проектите, които в момента текат на екрана. Медията ги е оковала с договор да дават интервюта, независимо дали има какво да кажат. Работата на тези платени гости е най-често да се състезават за нещо, което и на тях невинаги им е съвсем ясно. Когато върволицата от актуални риалити „звезди” приключи, идва ред на Златките, на Митьо Пищова, на смахнатите професори и прочее екземпляри от телевизионния евъргрийн, които често знаят, че ги канят, за да се изложат и да им се посмее драгият зрител. Най-добре е да ни пее Най-доброто дупе, то е Жената днес, абсолютен Блясък и Стори.

Ако в студиото все пак се промъкне някой актьор с премиера, домакините му първо го вкарват в някой от политическите сюжети от деня и на финала понякога успяват да вмъкнат една две думи за предстоящия му спектакъл. За висок вкус в телевизията се счита появата на министъра на културата, а за максимален ефект ще е най-добре гостът да каже: „На много хора съм теглил по една майна…”

Шанс да съобщят за културно събитие имат предимно участници в ТЕЛЕВИЗИОННИ формати и актьори от ТЕЛЕВИЗИОННИ сериали. Творци, които не са замесени в ТЕЛЕВИЗИОННИЯ бизнес, трябва да търсят друг достъп до публиката, за развлеченията на ТЕЛЕВИЗИОННИЯ зрител се „безпокоят” хора с по-значителни интереси. А ако не са ви показали по телевизията, съществувате ли изобщо?!

Организаторите на фестивал за симфонична музика се принудиха да поканят телевизионни водещи и комици за конферансиета на концертите си, за да отразяват събитията им. Добре, че някои от водещите са актьори, които не са погребали кариерата си на сцената, и имат шанс да поканят зрителите на театър. Има обаче и такива, които злоупотребяват с достъпа си до екрана. Водещият на „Денсинг старс” Калин Сърменов например използва всяка възможност да се окайва публично, че не са го избрали за директор на Сатиричния театър, и да сипе хули по спечелилия конкурса проф. Здравко Митков. Никой журналист междувременно не се сети да потърси гледната точка на оклеветения режисьор… от радост, че е попаднал на скандал, че в културата се замерят с квалификации като „тъпак” и „същественце”, че се плашат с шамари и побой.

Медиите вече не търсят събитията, а чакат да им дойдат по електронната поща, добре сдъвкани от пиарите. Ако не получат новина по мейла, такава не съществува. Журналистите често не си дават труда дори да проверят фактите в подадената им информация и се случва да съобщят в ефир неверни факти, грешки от всякакъв вид и смехотворни суперлативи, напомпани с речник от не повече от 20-ина думи. Всеки на сцената се кани да я „взриви” или най-малкото да се „вихри”, защото е „уникален”, „велик”, „легендарен”, „страхотен”, а понякога и „талантлив българин”.

А най-много „култура“ зрителят получава, когато някой от наистина големите родни творци почине. Новината влиза право в централните новини, заедно със забележките как приживе пренебрегваме най-стойностните личности в българското изкуство.

Ако чакаме финала на сутрешния блок по Нова телевизия, ще ни е трудно да чуем членоразделна реч от водещия Павел Владимиров, който никога не чака цяло изречение в отговор на своя въпрос, а сам взема думата или просто пречи на госта с неуместен смях. Той е най-големият фен на риалити „звезди” от нафталина, между тях може би се чувства по-значим, особено откакто сам влезе в подобно шоу. Затова вероятно интервютата му с режисьори от театъра са безтегловни. По Би Ти Ви пък минутите за култура след 9 ч. Генка Шикерова и Константин Караджов очевидно приемат като време за губене, защото канят водещите от следващото предаване и се отдават на безгрижно бърборене. За щастие, единият водещ на „Преди обед” е актьор и се чувства задължен да съобщи от екрана кога и къде ще има представление.

Може би в това е спасението – изкуството да превземе телевизионната крепост отвътре? Най-добрите актьори да станат шоумени. Ами като гледаме Деян Донков…, натам е тръгнало.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС