Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тв уикенди с „Кухата корона“ и Шекспировите крале

Поредицата пресъздава английската история от 1398-1422 г., когато се издига Ланкастърската династия и е сложено началото на събития, които ще доведат до началото на Войната на Розите

Джеръми Айрънс влиза в образа на възрастния крал Хенри ІV, Том Хидълстън е принц Хал (бъдещият Хенри V), а Бен Уишоу (вляво) е Ричард II. - Тв уикенди с „Кухата корона“ и Шекспировите крале

Джеръми Айрънс влиза в образа на възрастния крал Хенри ІV, Том Хидълстън е принц Хал (бъдещият Хенри V), а Бен Уишоу (вляво) е Ричард II.

В два последователни уикенда на януари Kino ΝΟVA ще излъчи британския минисериал „Кухата корона“ (2012). Поредицата от четири епизода обхваща първата историческа тетралогия на Уилям Шекспир: трагедията „Ричард ІІ“, двете части на „Хенри ІV“ с нелепите авантюри на сър Джон Фалстаф и героичната драма „Хенри V“Ще ги видим на 23, 24, 30 и 31 януари от 21 ч.

Амбициозният проект на BBC 2 събира в едно британската традиция на телевизионния театър с все по-модерните сериали по класически произведения. Джеръми Айрънс влиза в образа на възрастния крал Хенри ІV, а Том Хидълстън е принц Хал (бъдещият Хенри V). Сред режисьорите на поредицата е и Рупърт Гулд, който има вече дълъг опит с успешни Шекспирови постановки и екранизации. Продуцент е Сам Мендес.

Ролята на младия Хенри Болинбрук (бъдещия Хенри ІV) е поверена на бруталния Рори Киниър, който се изправя срещу Бен Уишоу, в ролята на Ричард ІІ. В последната си сцена Уишоу прилича на страдащия свети Себастиан от италианската ренесансова традиция. Монологът на стария Джон Гонт е в изпълнение на сър Патрик Стюарт. През 2013-а поредицата донесе на създателите си номинации и награди BAFTA: за най-добра музика, най-добра главна и поддържаща мъжка роля.

„Кухата корона“ пресъздава Шекспировата версия на английската история от 1398-1422 г., когато се издига Ланкастърската династия, извоювана е знаменитата английска победа срещу Франция при Аженкур и е сложено началото на събития, които ще доведат до началото на Войната на Розите. Режисьорският екип на минисериала поставя новаторски акценти върху прочутите монолози на Джон Гонт от „Ричард ІІ“ и на Хенри V от едноименната пиеса.

„Ричард ІІ“ и първата част на „Хенри ІV“ ще бъдат излъчени от Kino NOVA на 23 и 24 януари, от 21 ч. Втората част на „Хенри ІV“ и „Хенри V“ ще можем да гледаме на 30 и 31 януари, пак от същия час.

През 2016-а BBC 2 планира излъчването на втори сезон на „Кухата корона“. Той ще бъде озаглавен „Войната на Розите“ и ще включва трите части на „Хенри VІ“, обединени в един епизод, както и „Ричард ІІІ“. В това двусерийно продължение по втората Шекспирова историческа тетралогия ролята на Глостърския херцог Ричард (бъдещия крал Ричард ІІІ) ще бъде изпълнена от Бенедикт Къмбърбач.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС